Prosvetni glasnik

448

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ И ЊЕГОВА ПРИМЕНА ОРИГИНАЛАН ИРЕГЛЕД ЕЛЕКТРИЧНЕ ИЗЛОЖБЕ , ДРЖАНЕ У ПАРИЗУ 1881. ГОДИНЕ од У>. Ј&. ј^ТАНОЈЕВИЋА (НАОТАВАК)

Целу десну страну, као што смо већ споменули, заузели су Француски излагачи и испунили је најразновренијим апаратима електричним. Одмах до светле куле налази се излог Јаблочкова и Х.ристофла и К". Јаблочков (Рус) *) изложио је своје електричне свеће, од којих по неколпко горе и дању и ноћу, а тим хоће да покаже посетиодима, како се његов систем свећа може практично употребити за свако осветл>ење. Христофл је пзложио врло многе ствари (златарске индустрије) израђене • галванопластичким путем. Сујетом нагоњен, изложио је на првом месту галванопластичко попрсје своје и својих ортака. Поред та два споменута. излога налазе се изложени разни апарати употребљени код Француских железничких друштава: северног, западног, орлеанског и источног. То су пак телеграФи, едектросемаФори итд. Од већих излога споменућемо још излог вароши Париза и излог Француског министра пошта и телеграФа. Варош Иариз излоашла је своје телеграФске и телефонске апарате, разне системе електричног осветљења, електричне сатове, моделе, како су многијавни сатови регулисани електричном струјом, поред још много других апарата. Код министра пошта могу се видети све системе телеграФске од најстаријих до најновијих. Ту се још могу правити иробе и са фотофоном. Од не мање важности су излози и осталих излагача као: друштва Грамовог, Брегета, Планте-а, Сименса , министра марине , министра рата , друштва „АШапсе", друштва „Рогсе е1 1итгеге" итд. Од појединих изложених предмета од развих Форама споменућемо да се у том Француском оделењу може видети: електричан плуг, електричан чекић , справе за извођење пилнћа електричном топлотом, електрични вентилатор, тестера, тоцило, шиваће машине, електрични гласовир , електричнн разбој , електричне теразије и још много других ствари о којима ћемо на свом уесту опширније говорити. Споменућемо још да су ц^луједну страну (јужну) заузеле парне машине и динамоелектричне машине, помоћу којих се добија електрицитет за целокупну потрошњу у изложби. Снага свију парних машина из*) Ма да је Јаблочков Руе, он је своје свеће изложио у Француском одел>ењу, јер комцанија што израђује његове свеће налази св у Паризу.

поси на 1000 парпих коња. На сасвим супротном крају изложбе према станици електричне железнице (дакле на страни западној) налази се гостионица. Да се попнемо на први спрат изложбе. Одмах како се испнемо горе пред нама се отвара један елегантно намештен салон, осветљен ноћу електричном светлошћу, да би се видела примена електричне светлости у приватним кућама и њено дејство на намештај собњи. То је салон председника републике и означен је писменом А. Л.ево од њега је соба обележена бројем 2., у којој је нозорнште, где се може видети уплпв електричне светлостп при позоришним представама. У тој су соби још многа електрична звона а и Адерови ,фанфари " (трубе) који из оближње баште ван изложбе преносе звуке, те се у изложби слуша музика што тамо свира у вече. Иза те сале у којој је позориште налази се сала под бројем 1., у којој су изложене разне слике, да би се сравнило дејство електричне светлости на боје. Десно од нредседниковог салона долазе собе под бројем 3. и 4., у којима је изложена примена електрицитета у домаћем животу: у кујни, у соби (електричан ормап за књиге, електр. колевка), у каФани (електричан билијар) итд. Ту је и електрично кунатило а и трнезарија. У собама нод бројевима 5. и б. изложио је Жамен, ироФесор Физике у Паризу, своје свеће и динамоелектричне машине. На реду је салон обележен писменом В., у коме су разне Фирме изнеле своје излоге. Ту се могу наћи електричне лампе Јаблочкова , електрични чункови, водоскоци, разне електричне играчке, електричан будилник, галванонластички препарати , итд. У тој се соби, која је врло велика, скупља публика која хоће да иде у собе обележене бројевима 7. и 8. да слуша оперске представе кроз телеФОне. Собу нод бројем 9. испунили су медицинске електричне справе, а под бројем 10 апарати електрични из домаћег живота. У соби 11. смештена је електрична ФотограФија , помоћу које може се сликати и ноћу. Прибор потребан за електрично осветљење испуниоје собу под бројем 12., а у соби 13. су разни физички апарати по електрицитету. Прибор нотребан за телеграФију заузео је собу 14. У средини северног крила палате, а поред соба 13. и 14., наилази се на салон обележени лисменом С.,