Prosvetni glasnik

470

с учитељских предавања у неготину

III Формулар, који садржн конију штедионичке књижице оне штедионице, којој учитељ уштеду предаје. Формулар се овај ђаку предаје :

ГОДИНА

М Е С Е Ц

Д А Н

ПОТПИС УЧИТЕЉА

ЦЕЛОКУПНА СУМА СЛОВИМА

ЦЕЛОКУПНА СУМА У ЦИФРАМА = дин. | п.

!

!

" 1

Свега м

Изузето

!

-

Остаје

1Т На 110 .јеђини формулара : Шкодске су штедионице за то да и деца могу доћи до јавних штедионица. Оне им пружају средство да своје мале уштеде које ие досежу величину најмањег улога који јавне штедионице примају, па најлакши начин улажу. Дете ће со на тај начин најбоље сачувати да непроћерда бескорисно омање суме са којима по вољи располаже. Чим улог порасте на један динар, одмах га учитељ преноси у јавну штедионицу, где ће на име учениково битп заведен. Ученик, који школу посећује, ако недељно само неколико пара уштеди од новца добивеног за посластице, добиће при излазу из школе доста знатну суму. Овим начином може дете доћи до својине која је за н> од велике важности. Уштеђени новац може у случају нужде и оскудице послужнти породици веома кориспо и тим штедљиво дете доживети радост, да је своју породнцу потпомогло. Ирилежним коришћењем школске штедионице учи се дете штедњи, навикава се па рад и умереност , а услед тога поучава се да само своје праве потребе намирује, да своју вољу и ћуд савлађује, да уреди начии свог живота а избегава издатке које воде кварежи и некорисности. Ове суме, ма како да су мале саме по себи, представљају скупа велику суму. Оне могу често бити велика потпора у случају нужде, а често су камен темељац среће. Излазећи са овим предлогом на јавност, ми желимо да се о овој ствари што више проговорп нарочито са стручне стране. Надамо се да учитељи основних школа и наши педагошки аукторитети неће ирећи нреко ове ствари на дневни ред. Хајделберг 15. Маја 1883. ДхЛЕКСАНДАР р. јзОРИСАВтЉЕВИТх.

С УЧИТЕЉСКИХ ПРЕДАВАЊА У НЕГОТИНУ I И 3 СРПС^ОГ ЈЕЗИ^А

8. 0 ШКОЛ.СКОЈ сови ПРЕДАВАЛА Ј^авка Ј1оповииева УЧИТЕЉКА 1. Сеатембра 1882. год. у i разреду женске основне школе у неготину Децо! Ми ћемо се разговарати о вашој школи и о стварима што видите у школи. Пазите! Где смо ми сада, Н. НЈ (Жи смо сада у школи). Како се зове ова соба у којој смо ми сада? (Ова соба у којој смо зове се школа школска соба).

Еуда си ушла у школску собу, кад си дошла, Н. Н. ? (Еад сам дошла у школу, ушла сам на врата). Колико врата има у овој школској соби ? (У овој школској соби има двоја врата). У чему су врата ? (Врата стоје у зиду). Колико има зидова? (Има четири зида). Ти? Ти? Покажи све зидове, Н. Н. Како стоје зидови , Н. Н ? (Зидови стоје право). Али како право, Н. Н1 Знате ли ви нешто што стоји овако право као зид 1 (Ако ие знају, ја ћу их питати за неке ствари што стоје тако право као зидови — усправљено, као : свећа, дирек ит.д.). Шта је оно над нама горе 1 (Над нама је горе таваница). А шта је