Prosvetni glasnik

РАДЕ.А ГЛАВНОГА ПГОСВЕТНОГ САВЕТА

143

Зар неће рубља онај белн лик Шантат мн увек: муж ти издајинк? (е. 28;. Ал' где је Радак зар већ отнш'о ? А правн смис'о речи обиш'о? (с. 29). Еј Стано, Стано, Жељице моја н моја рано, Ја сам те вол'о, ти ме одбила, Моје си наде оком здробила. Мислим да би ово дело (баш да је и добро) бнло неразумљпво ученпцима ннжнх разреда гпмназије због драматског облика, особпто онима у унутрашњости, којц никада нису впдели позоришну представу. Апоштоова мелодрама као драмат нпје добра, то није погодна нп за ученике впшпх разреда, јер она не бп никако могла бити ваљап прпмер драматског певања, него једпно предмет оштрога крнтиковања. А то не треба да буду дела, која се дају ученицпма, пе смеју бптц тако слаба, да пм ученпци лако могу изналазити велике мане у замислима и у дпкцији. И баш због тога што је драматска иоезија цгет песништва, мислпм да пред ученнке ваља износити само лепа, узорита дела, у која би млади ученицн с дивљењем гледали и све вишеволели што нх дуже читају и разгледају. Мелодрама Ерв за род не може се никако уврститн у таква дела. Њу је писац израдио по старијој прнчи својој Пет гробова, и ученицпма наше средње школе бпће довољно да прочитају ту ириповетку ,пз прошлих догађаја" у Србадији за 1881. год., па ће по њој зпатп садржпну мелодраме из народног живота Ерв за род и впдети начин ппсања г. Љ. Петровнћа. Прегледавши и оценнвши дело Крв за род, мпшљења сам да га не вреди откупити п употребитн за поклањање ученпцима у средњ. школама. 2. Фебруара 1895. г. Београд. Захвалаи на поверењу Миду^ин К. Драгутиновић с. г. наставник II беогр. гимн. Савет је одлучпо: да се ово дело не може примнти за оно за што је понуђено. Г. г. Гавриловићу п Драгутиновићу, као реФерентпма, одређен је хоиорар свакоме ио двадесет (20) динара. IX. Прочитан је реФерат г. Жпв. Јуриншћа нроФ., о делу „Маховине* од г. Мил. Симића. Пошто Савет овим реФератом није довољно обавештен о вредности овога дела, тоје одлучио:

да се поред г. Јуришића умолн за реФерента овог дела и г. Ст. Јакшић, проФ. В. Школе, и онда ће се, у псто време, решити и о хонорару г. Јуришића. С овим је свршеи овај састанак.

САСТАНАК 612-ти 18. јануара 1895- год. у Београду. Бнлп су: иредседник, Свет. Вуловић; чланови: Д-р Војислав Вакић, Д-р Мил. Јовановић Ватут, Д -р Драгутин Мијушковић, Д-р Богдан Гавриловић, Д-р Јован Двијић, Јевр. А. Илић, Димитрије Јосић, архимандрнт Фирмилијан н Дим. Јовановић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочнтан је и нримљен занпсннк ирошлога састанка. II. Прочитано је иисмо г. министра иросвете и цркв. послова, од 12. ов. мес., НБр. 835., којим се шаљу Савету на оцену предлозп г. Јов. Ђорђевића, ироФ. Вел. Школе, у пензији, о црквеиом нојању. Савет је дрочитао номеиуте предлоге и нашао: 1-Предлози су таквп по својој вредности, да их Савет прпма н ирепоручује г. миннстру, да пх он ирема приликама оствари п пзведе, у колико је то могућно. 2. Да се г-ђа Марија Вукнћевнћка — по нредлогу г. Ђорђевића — може поставити за учитељпцу певања у Вшпој Жен. Школи, ако буде имада за то проиисне квалиФикације. III. Прочитано је пнсмо г. министра просвете н цркв. послова, од 17. ов. мес , ПБр. 1074., којим се шаљу на оцену Савету документп г. Вл. Ст. Каћанског, да их Савет пакнадно оцени и нрема њима да своје мишљење: да лп г. Каћанскн има прописну квалнФИкацнју за наставника у средњим школама н за које предмете. Савет је разгледао документе молиочеве и одлучпо : да г. Каћанскп, према овнм документнма, има нрописну квалиФикацпју за сталног учитеља језика у средњим школама. IV. Прочитано је писмо г министра просвете н цркв. послова, од 18. ов. мес., ПБр. 1123., којпм се шаљу Савету на оцену документи г. Радоја 19*