Prosvetni glasnik

НАУКА И НАСТАВА

је почела индустрија да тражи већу кодичину техничког знања, јавида се иотреба да се поред класичких предмета уносе предмети комерцијалних и других наука. Услед тога јавља се у средњим школама подела на два курса: класички курс (С1аз81са1 соигве) и научни курс (Заеп1Шс соигзе). Иоред та два курса има школа и са трећим, комерцијалним курсом (Сотшегс1а1 соигзе). Као главни сматра сејош једнако класички курс. У обичној средњој школи дели се и класички и научни курс на по четири разреда, који се у класичном означавају са IV, III, II и I, а у научном курсу са В, С, В и А. Наставни план у главноме је овакав:

Кдасички

курс

Научни курс

ПРЕДМЕТИ

Р а з р е д

Р а з р е д

НАНОМЕНА

IV

III

II

I

В

1 1 °

! В

1 А

Енглески Латински Грчки Француски Немачкн Алгебра Геометрија Нсториј а Природне науке Хемија Ботаника

4 (ј 2 2 2

2 5 4 (4) (4) 2

2 5 5 (1) (1) 2 3

18 часова из означених предмета и осим тога још Физика, тригонометрија, зоологија и цртање.

4 6 2 2 2

2 4 (4) (4) 3 3 2

2 (2) (2) (2) 3 3 4 4 2

18 часова из означених предмета и осим тога још тригонометрија, зоологија, Физика, цртање и народна економија.

Бројеви означавају недељни број часова за једаи нредмет. Бројеви у загради означавају часове који се замењују другим иредметима.

Међу тим, као што је поменуто, наставни план није у свима средњим школама једнолик. Осим тога постоје сем народних средњих школа и друге врсте, као: Рпуа1;е Ш§ћ 8сћоо1з, Воуз апс! 61г1з Н1§ћ 8сћоо1з, Еуептд Шр;ћ 8сћоо1з н Мапиа1 ТгашЈпд Нј§ћ 8сћоо1з. У новије доба не само да се све јаче истичу природне науке у наставном плану средњих школа, него се хемиске и Физичке лабораторије сматрају као неопходно наставно средство. Исто тако све се впше укорењава систем слободног бирања (е1есНуе зуз^ет). По томе систему одреде се два до четири иредмета као обавезна, а остале предмете бира ученик сам, али тако да увек има утврђени број недељних часбва.