Srpski pčelar
Мада шећер има тек онда вредност као храна за наше тело, када га желудачнв сокови, нарочита сона киселина претвори у мед, и мада желудац деце и болесника није кадар шећер сварити и растворити у делове, који се могу спојити са нашии телом, ипак ћемо шећер наћи свагда и свуда, а мед у нашим кућама још је реткост. И ако је данас и у нас пошло мало на боље, него што је било пре 20 —30 година, што се има захвалити ширењу нацијоналног нчеларства у нас, ипак смо још далеко од праве мете и времена, када ће мед као здрава храна и добар лек, заузети у нашим кућама оно место, које му с правом припада и које му је управо од природе намењено. Али нисмо ми бадава Адамово колено. Као што је он нашао код силних слатких плодова, баш ону воћку, која ће га стати раја, тако и ми поред здраве и лековите хране и иосластице меда, који можемо uo саразмерно јеФтину цену добити, измишљамо и по скупе новпе набављамо разна јела и пића, која нити по својем изгледу годе оку, нити имају као храна вредности за наше тело. Уместо изврсне хране, коју нам пчела даје, ми тражећи по трговинама за деликатесе свакојака неприродна јела полагано али сигурно кваримо своје органе за варење, јер како бисмо иначе као модерни људи требали разна лечилишта, гдв се крпари лдравље и дотерују неприродним јелом и пићем осакаћени и упропашћени желуци. Заман пчелари хвале и препоручују мед као храну и лек, кад се њиховим речима не поклања довољна пажња да не кажем, не верује им се, јер се узима да хваљењем меда наводе воду на своју воденицу. Па зато нека овај чланак изнесе пред наш свет, шта пишу и како мисле о меду и о његовој вредности као храни и леку стручњаци лекари. Др. Ерхардт говорећи о вредности меда као храни каже, да је погрешно што се држи да је она храна вајбоља за човечји организам, која има у себи највише беланчевине. Он каже: истина, беланчевина је
8