Srpski tehnički list

ДР ПЕРИ

БРОЈ 1. неколоко РЕЧИ 0 ВАРОШКИМ ПЛАНОВИМА ПО ЊИХОВОЈ ИЗРАДИ

Примедба: Интересно је да се види одавде, шта је пре половине половине века предлагао један Џавде (Станишић п како је један владар овај предлог прихватио, још у оно доба, када се на грошеве рачунало и када су извршиване тако незнатне п са тако мало коштања грађевине. Ну види се п то, да, у колико предлог Павла Отавишића у погледу држања лицитације није на здравој основи постављен нити има каквих оправданих мотива, ипак у тодико му је предлог о установи: „два поштена, савесна п послу инжењерском вешта

Биоград, 27. јануара 1892. год.

СТРАНА 19.

лица“ веома уместан. Још пре тридесет година, тражио је Павле Станишић да се послови изненадно проматрају од „послу инџинирском вештих липа, а то ни до данас на жалост није у Србији извршено, — изузев Дирекцију железница, где се ово одавно врши. — Код нас изасланици путују, тако, да са не само „власти и мајстори“ о доласку извештавају на разне начине нон читаве варошт о доласку изасланика знају, па не само то, но за изасланике пду људи често, који сами о оном послу појма немају за што су изаслати,

НЕКОДИКО РЕЧИ

о

ВАРОШКИМ ПЛАНОВИМА И ЊИХОВОЈ ИЗРАДИ.

Законом о допуни закона о местима утврђено је, | да варошке општине у року од 8 године морају дати израдити „регудационе“ планове својих вароши и поднети их министарству грађевина на одобрење.

Сваки који зна, клво се пређе радпло на регули-' сању вароши, п како су велике грешке у томе погледу чињене, због тога што је све било у власти појединаца, а то за то, што утврђеног плана није никако ни било, радо ће признати велику заслугу опоме, који је то важно питање, џосде толиког ћутања, покренуо па га шта више и законом регулисао.

Но као што у нас обично бива п овде је рађено непотпуно. Мислило се, да је законом све учињено, па су општине остављене биле саме себи. Тек доцније издало је министарство „табеларни преглед радова“, који се имају извршити при изради регулационог плана, т, Ј. пропис шта се има израдити и по коју цену. Кад се боље погледа на састав тога „прегледа“, могло бп се помислити да је више ради цена назисан но као упутство шта се и како има израдити, па ппак он је био на своме месту, ма да се од министарства грађевина могдо у томе погледу што више очекивати. Тај преглед је бар колико толпко посредно допуњавао закон о допунп закона о местима. Он је познат у стручним круговима а није од научног интереса, па зато и овде не ћемо ни изнети у целини.

Рок остављен законом за израду планова одавно је и по два пут прошао, ма да га је министарство својим. расписом сасвим комотно продужило дакле и закон из- | менило. Ваљда половина броја вароши и варошица, пема, ни данас свога регулационог плана и поред извеспог броја проблематичних „инжењера за регулацију“ и поред тога, што је законом предвиђено, да ће министарство дати израдити план о трошку општине, ако га оно само у остављеном року не да израдити. Томе има више узрока а најглавнији су без сумње ова два: оскудица у инжењерима, који би се могли одвојити за тај рад од државних послова и то, што су општине већином сматрале план не као њихову потребу већ као „кулук“ наметнут им законом п од министарства грађевина.

Има више варошких регулационих планова израђених и одобрених, неки се сад раде а неки су као

неупотребљиви одбачени,

Министарство грађевина, преко референата, пре гледало је п одобравало ове планове.

Нама није намера, да овде потанко критикујемо радове око израде планова и око њиховог прегледања, већ да у кратко прегдедамо, шта је и како према закону и поменутом „прегледу“ учињено, им да пзнесемо неке напомене, да би се, док је још могућно, поправило или допунило оно што је погрешно учињено или се пропустило.")

По пропису требало је да се изради:

1. Трпјангулација терена преко извесне просторије;

2. Генерални план — полигонска мрежа са контуром удица;

9. Детаљни парцеларни план;

4. Регудациона, мрежа ;

5. Нивелманска мрежа -— попречни и подужни профили.

Међутим има доста одобрени планова — и ваљда, и већина — код којих нису израђени послови под 1., 8. 15.

Познало је, да је тријангулисање варошких просторија у опште узев тешко. па зато п скупо и негде и немогућно, но није тако код доста наших вароши, па ппак тешко да је до сад и један регулацпони план израђен на основу тријангулације, осим варошице Аранђеловца коју је премеравао госп. професор Андоновић са техничарима Велике Школе.

Но то још не би била несрећа само кад би се имало бар полигонско снимање, онако како треба да буде. Не, већ је министарство „прегледало и одобравало“ неке планове, који су му подношени просто као цртежи без икаквих оригиналних података — углова и дужина подиг. страна — без икаквих израчунатих пода. така, потребних за цртање плана, шта више није ни разбирало са каквим је инструментима рађено.

Неке општине имају голе планове, које се — ма да нису рађени силом — не могу никако обновити, просто зато што нема никаквих података за то. Има

1) Ови редови тичу се готово сасвим онота времена, кад је начедник инжењерског одељења мин, грађевина била друга личност а не садањи начелник, јер су и наши податци из тога времена. Како се у последње време ради у овоме погледу то нам је мање познато.