Srpski tehnički list

4 и _ пик

15

БРОЈ 1. ПОСЕВТЕВЕ-ОВ ИНОТУМЕНАТ ЗА КАРТИСАЊЕ

љен. Он је на обема страпама снабдевен поделама, које одговарају размерама 1:1000 и 1:2000, што се п на инструменту види. У овом изрезу налази се још и један покретан део ЈЕ, на коме је утврђеп нонијус Ми у коме се налази иглица.

Кад стоји нулта подеона црта нонијусова на спрам подеоне дрте Код Ки К' онда стоји врх иглице тачно у средини линије АВ или линије СР. Ако би било какве разлике, онда се може опа; помоћу корекпионих завртњева, који се на доњој страни покретнога деда а поред иглице налазе, понтштити п то померањем покретног дела И. после тога треба опет корекционе завртњове притегнути.

Да би инструменат што лакши био па и за рад спретнији, исечен је ординатни преносач на местима Е п КЕ. За лако померање инструмента служе дугмад Не Не Не Ни Не.

Да би смо оне тачке пренели, које леже у заплави једнога квадрата и које су својим координатама одређене, ми стављамо ординатни преносач У тако на квадрат, који је на карти нацртан, да тачка, (0 падне тачно на једну квадратову укрсну тачку а линије СПО та ОВ опет тачно у правац квадратових страна. У овоме ће случају украсна тачка квадрата код А, Ви Рр поклопити се са укрсппу тачкама на стакленим плочицама. ()во ће бити само дотле докле се хартија усљед спољних утицаја не мења. Ако је ма каква измена настушила, онда се она може на крстовима, који су према квадратним исправним странама у исечку Аи (С косо повучени, одредити читањем на поделама у тим исечцима. Добивену разлику треба узети у обзпр при преношењу тачака.

Кад је ординатни преносач У добио свој сталан положај, као што је то напред поменуто, онда приближујено отецисни пружник Х и стављамо га уз ординатни преносач тако, да подеона црта означена са 50 или још боље она означена са 150 падне у једно са нултом подеоном цртом, на ординатном преносачу пто разуме се нулта подеона црта на нонијусу за размеру 1:1000, са оном поделом за ту размеру, а у другом случају опет нулта подеона црта на нонијусу за размеру ако у тој размери план цртамо.

Кад је ово извршено како ваља, онда се са инструментом, могу тачке са својим апсцисама и ординатама простим померањем ординатног преносача померањем покретнога дела са нонијусем и шганцом пренашати.

СТРАНА 21

Употреба овога пнструмепта може се проширити и па пренашање детаља. Овога ради требало би Соптђавге-ов картограф мадо усавршити. Место дугмади о и Н, са. 1. на листу 88. требало би наместити кончанице или стаклене плочице са урезаним крстом, ради тачнијег п бржег намештања ординатџог преносача на почетну тачку апсцисне осе. Место кончапице плп стакдене плочице довољно би било пи коничпа рупа, горе 2 до 8 ши. а оздо 1 та. штрока.

(ем тога треба да је подела на апсцисном пружнпку Х обележено у оба правца, с лева на десно п обратно. Ово је потребно стога, што се лако греши, када се у противном правцу апсцисе пренашају.

Но и са оваквим картографом, као што сл. 1 на листу 88 показује, може да се пренаша детаљ. да ту

| цељ треба извадити дугмад Н, и Н, и то стога, да би

се кроз рупе, у којима су речена дугмад била, могла видети полазна тачка на апецисној осп, од које пошав треба преносити апецисе тачака. При томе и по себи се разуме, да обе нудте подеоне црте, лева п десна, на ординатиом преносачу, морају пасти на полигопску страну, која се узима за апсцисну осу. Кад је ово учињено, онда се полако примакне апецисни пружник Х тако, да се црта означена са 50 поклапа са пудтом подеоном цртом на нонијусу ордипатног преносача. Сад ваља пружник Х оставити у том положају а ординатни шреносач преместити, десно или лево па нулту црту, на апсцисном пружнику пли на ону, означену са 100, према томе па коју страну пренашамо детаљ После овога доведе се нонијус па покретном делу ЈУ на нулу п притисне иглица. Ако је инструменат тачно намештен, мора итлин убод пасти тачно на полазну тачку апсцисне осе,

Ако је све ово постигнуто, онда можемо отпочети пренашање координата п'то на обе стране од апсцисне осе; сл. 2. на листу 88. за то је ну подела на ординатном преносачу тако извршена, по ев од средине (од 0) навише и наниже.

На овај начин врло се брзо и лако пренашају улице. Један осредњи цртач може са овим ппструментом, пренашајући детаљ, да препесе на сахат 200 тачака а извежбан цртач још и више.

Ако се план црта у другој размери онда су потребна два раденика, један за рачунање и диктпрање координата а други за руковање инструментом.

Овај је инструменат неопходно потребан нашим инжињерима, који раде код катастра пи којима обраћамо пажњу на напред наведену поправку. Ш.

МЕТАДНИ

МОСТОВЕ.

прописи за израчунавање. надзор и одржавање металних мостова, у Француској и разним државама у Европи.

САОПШТАВА. ВЕЛ. АНТИЋ ИНСПЕКТОР —Шко

У децемберској свесци за прошлу 1891. год. „Керив (епбтеће дез ОТетапв аде јет“. Ратл8 изашла је наредба данашњер министра грађевина у Француској 7. иђ Тиот-а о томе, како се у будуће имају гвоздени мостови израчунавати како се над израдом има надзор водитп, како се при пријему мостова морају пробати п тд, и

т. д. Тој наредби министра Француске републике, прпдодати су и прописи које су у најновије доба пздале владе у Швајцарској, Енглеској, Аустрији, Русији и Белгији.

Учестане катастрофе металних мостова у прошлој 1891. години, дале су повода владама у разним држа-