Srpski tehnički list

к |: |

БРОЈ 1. МЕТА ЛНИ

9. Када се пак смисло (може се рећи правац) сила, за један исти члан моста мења онако како п покретпо оштерећење свој положај мења, тако да у том члану дејствује час сила истечања а час сида притиска нанзмепично, онда је:

69 о

За ковано гвожђе · 6Ка. —8 Ко.

За чедик • •· · · · 8 Ка. —4 кв.

=!

(В претставља највећу апсолутну вредност свију сила које члан моста има да издржи а С највећу од оних сила, која у противном смпелу дејствује).

У остадом ови обрасци не ограничавају ни најмање иницијативу инжињера, који могу при израчунавању мостова послужити се методом, коју ва најцелисходипју нађу.

Коефицијенти под 2. смеју се употрсбити, када сила. дејствује у смислу притиска само онда, када је одговарајући члан моста доста кратак, тако да се немамо бојати, да ће се тај део под утицајем терета савити, У противном случају, мора се водити рачун о наређењима у чл. 6; овоја циркулара и према пстима, умањити рад метала.

Инжињери не треба да изгубе из вида супдементарне силе, које се могу појавиту усљед песиметричце поделе оптерећења, а нарочито, код косих мостова џ код оних, на којома се кодовов налази у кривој линији,

Оцена чистих пресека, па дакле, п дефинитивно израчунавање спла, које поједини делови моста имају да сносе, треба да се изврши тек, пошто се положај саставака плехова утврди, и пошто се одреди број, пречник и положај заковака (нитна).

Однос између пречника заковака п дебљине блехова, који имају да се споје, остављено је да процени инжињер према практичним датима.

Члан 8. За лпвено гножђе, за које су постављени коефицијенти у чл. 2. није се нашло за нужно, да се одреди каквоћа пстога; међутим, неџзбежпа, је потреба, да се каквоћа одреди за челик, чија се својства мењају у веома пространим границама а тако исто и за ковано гвожђе који је отпор а парочио жилавост по кадшто недовољна да нам улије потпуну сигурност. У правилнику су одређене каквоће оних метала, који се по готову једино употребљавају за конструкцију мостова; али одредбом оних коефицијанала није искључена, употреба метада п од друге каквоће, где би писта била оправдана, према данашњем ступњу металургије, можемо подићи отпор челика, до 55. килограма на квадратни милиметар а пстечење до 19 процената од 100. па да ипак задовољи све потребне услове за конструкцију мостова. Ну у колпко се тврдоћа челика увећава, у толико је пужнија што већа предосторожност нри Фабрикацији истога, а тако исто, у толико је деликатвија, 13рада пројекта, у колико будемо узели већи коефицијенат рада, Управа жељезнице дозводиће отступање од општег правила само у изузетним и оправданим случајевима водећи строгог рачуна о томе, да ли прилике и околности за које се мост конструјира, дају довољно гаранције за сигурно и солидно извршење њсгово.

Услови за пзраду моста (саћјеха Чез сћагсез) треба да обухвате све што је потребно, те да се осигура употреба доброг материјала а нарочито да се израда (монтиране) врши по правилима данашње вештине. Циљ ча. 8. је да одреди каквоћу метала за које су постав-

мостови СТРАНА 28.

љени коефицијенти у чл.2.и да се отклоне опасности, које су кад и кад усљед употребе челика потекле; међутим не треба узети, да су овш прописи довољни, ла отклоне злоупотребе у Фабрикацијп метала а још мање погрешке при употреби израђениг делова на самој конструкцији. Члан 4. Тежине, п груписање машина, тендера и вагона, обележених у чл. 4. пзвршено је тако, да се тип-возу да такав састав, кој се што је већма могуће приближава онпм најтежим возовима, који циркулишу на главипм жељезничким линијама.

Сиде, које у пормадпим приднкама имају мостови да издрже, неће, у опште превазићи оне које се појављују усљед прелаза тип-воза; опе могу бпти веће ако су машине п тендери другачије груписани, иди ако у возу има празних вагона; алп повећање рада метала, кој ће из тога резултирати неће достићи никада један килограм на квадратан милиметар, п косфицијенти означени у ча. 2. утврђени су тако; да у овој граници без опасности дозвољавају пзузегтно увећање сила. Ипжињери се дакле могу ограничити, да 3, израчупавање узимају за основу тип-воз имајући на уму напомене у члану првим правилника.

Управа железница ће оставити инжињерима потпуну слободу у избору методе којом ће се за израчунавање служити ; једина обвеза, коју морају испунити, та, је, да д вољно тачно одреде границу сила, које на сваки поједини члан моста дејствују а према околностима поменутим у члапу 4. према томе, инжињери могу, ако за кориспо нађу, при израчунавању момента савијања или снла цепајућиг узети да је терет подједнако распрострт, но стим да докажу да овако оптерећење производи веће или бар једнаке нападне стле као што су и оне које би биле израчунате за сваку тачку при прељазу тип-воза.

Ма каква бпда употребљена метода, резултати израчунавања треба да су сређени у темама, тако, како ће се увидсти закон веријација сида на разним деловима моста и како ће се верификација моћи олако извршити.

Члан 5. Притисци који пропзлаве од ветрова, и који су утврђени у члану 5, онп су и исти које у олште усвајају сви конструкт,ри; они су довољни за облчне прилике. Ипжињери могу предложити, да се узму у рачун и већи притисци при грађевинама, које се подижу

·" на велику висину илн близу мора; тако исто, они могу

при рачунању јачину притиска смањити, ако се мост налази у законптом месту, што све зависи од локалних нридика.

За велике грађевине потребно је да се израчунају, не само хоризонталн, сиде, по и увеличање вертикадних

| сила, које може за извесне делове наступити, усљед не-

једнаке поделе терета на поједине колосеке шина п усљед утицаја ветра.

Примедба: Овај навод у последњој адинејп скреће нам пажњу, на деформацију која се у последње доба десила на Љубичевском мосту. Одређиване су компсије у којима је поред стручних п надлежних људи било на жалост п нестручних и ненадлежних. Извештај од стручних људи немамо при руци а чујемо, да је пеодређен, од нестручних нам п нетреба.

Познато је, да се деформација главаог носача правда, тиме, што су раденици пре времена извукли клинове испод носача. Доиста ова могућност пије невероватна. Претпоставимо за тренут да два главна носача претстављају, у псто доба и два реда (колосеке) шина. Под колосеком овде разумемо ред шина по коме једни 104-