Srpski tehnički list

= П. НАБАВЕА МАТЕРИЈАЛА ЗА КОЛОЈЕК.

Шине са прибором за колосек сењске пруге поручене су па основу услова“ по којима је тај материјал и за главму пругу набављен, с тога је нужно, да те услове овде наведемо.

Услови за набавку шина од бесемеровог челика ва српеку државну жељезницу.

5. 1. Профил шина (таблона шина). Шине се морају израдити тачно по облику шаблоне (пуве п шупље), која ће се Фабриканту предати при склашању уговора уједно са цртежом попречног профила.

Како на тачкама где се додирују са подвезицама, тако и на горњој површини, као н у висиви шина не ће се дозводити ппкакво отступање (толеранција) и то нити па више, нити на мање.

За остале димензпје дозвољава се отступање највише од 0,5 ша (рјав пли пети) и то због абања ваљака.

Џрофва мора да је тачан на целој дуживи шина, а нарочито на крајевима.

Са Фабрикацијом шина не сме се пре отпочети, док се ваљци не пспитају по у свему као тачни не нађу. Оне шине, које пе одговарају потпуно облику шаблона. одбадиће се,

Жедевничка дпрекција задржава себи право, да шаблону шина измени; ади је она обвезана, да плати оне трошкове, које ће Фабришкат имати усљед тих измена, и који ће се одредити међусобним споразумом па! избраним вештаком.

5. 2. Дужпна шина. Нормална дужина шина и8носи седам метара и седамдесет п пет ст (0,15 11).

Један део набавке који ће дирекција мазначпти састојаће се па шина, дугачких седам метара н седамдесет сантиметара (7,70 10).

Да би се фабрикација шина олакшала, дозвољава се, да 2', од набаске имају дужину од седам метара (7,00 1п.) 20, дужину од шест метра, б,оо та.) и 190 дужину од пет метра (5,00 11.), алп се условљава, да се ове кратке шине могу израдити само од шина, које су седам метра п седамдесет п пет сантиметра дугачке, и које се скраћују једино усљед мана на њиховим крајевима. Од овога ће се правила чинити пзузетак само тада, када се те кратке шине буду нарочито поручиле.

Дирекција може тражити од Фабриканта, да он из“ ради извесну количину (која не сме бити већа, од 19) од ванредиг дужине, али највећа дужина не сме бити никако већа од 10,00 тл.).

Свака она шина, која се буде па захтев Фабриковала у дужиша преко осам метра (8,00) илатиће се са четири на сто (47) скупље.

Железничка дирекција задржава себи право, да тражи, да до 109, поручених шина буду у разним Дужинама краћи од 7,75, без да је она дужна, да за то плаљли какву повишипу.

Одетупање од одређене дужине шина не сме бити преко 3 ша. рјав или тио5.

КОЛОСЕК СЕЊСКЕ ПРУГЕ

СТРАНА 27.

колосЕх сЕЊОкЕ ПРУГЕ.

(СА СЛИКАМА НА ЛИСТУ ХХХР, ХХХП ХХХШ., ххим. и хххМ.)

(у СВЕОЦИ ОД ПРОШЛЕ ТОДИНЕ).

(НАСТАВАК)

5, 8. Фабрички знак. Свака шина, треба да је на једној страни теда свега обележепа лако видљивим знаком који означује: фабрику, годину и месец Фабрикације, а сем тога и почетна слова Сб. Д. Ж. Модел овога знака треба да се пошаље дирекцији на оцену.

Све кратке шине ваља да су на оба. краја премазапа белом маспом бојоп, а осем тога да су ва свакој страни обележене великим КЊ. са белом масном бојом.

8. 4. Каквоћа челика, Челик, који се употребљава, мора да пма сва својства, доброг челика. Он мора пре свега да буде сасвим љут, када се у води разхлади пошто је бпо загрејан до трешњевог црвенила, и да при загрејавању показује боју разних ступњева тврдоће чалпка.

Цео пресек шина мора да се састоји пз тврдог, ситноврнастог, компактног и хомогеног челика. Ови делови морају да имају једнаку структуру, по горња површина не сме нимало да показује влакнасту структуру.

Чедик мора да пма 0,96 до 0,500. (, и шипка, проби подвргнута, сме се раскинути тек при оптерећењу од 50 до 60 Ке. на 1. шт.

Да бп се сазнала каквоћа челика, преломиће се пзвесна кодичина, шина. (19) просечно), било оптерећењем, било ударцем мања; па коју се цељ шина на, главу положи и горње и побочне површине главе засеку 8. та, та. на месту; где шапа треба да се преломи,

(сем тога прибавиће се уверење о садржини угљевика хемичком анализом о трошку Фабрпке: ао жилавости челика извесним бројем проба са раскидањем помоћу нарочито за то удешене машине коју мора Фабрикант да набави.

Ако једна шина не издржи пробу, онда ће се број проба повећати, па ако више од :| „ пробавих шина не одговоре услову, то ће се одбацити цела. серија, пз које су те шине узете.

Тако исто одбациће се п свака она пшна која има, мехуриће, пукотине, мрље пли друге какве мане и набављач се мора безусловно повиновати наредбама, које му у том погледу буде издао чиновник, који је за пријем шина одређен.

8. 5. Фабрикација шина. Шине се морају израђивати од трупаца, који на крају имају пресек од најмање 0,04 та. 2

Тежипа једног трупца мора да је толика, да по свршеном -ваљању на сваком крају готове шине одпадну парчад од најмање по 0,20 11. дужине. Пошто се шине изваљају, оставе се, да се полако и подједнако одаде.

8. 6. Ађустирање шина. Шипе треба да су на целу дужину праве, те кад их положимо на илочу равњачу (Ваећбрјаћће) да потпуно належу на целу дужину.

Исправљањо у ладном стању мора се вршити латаним притиском помоћу завртња, Свака шина, која је у правцу своје осовине увијена иди извитоперена одбациће се бевусловно. Сваку оштрицу треба уклонити турпијом или длетом. Крајње пљосни морају да су тачно

управне на осовину шинину и не смеју се нипошто дотеривати чекићем. 4“