Srpski tehnički list

= 27 ==

шивати са малтером од портланд цемента и то у размери 1: 4; зидање пак свих зграда вршиће се у кречном малтеру.

За бетон, узета је блажија смеса 1:4:6.

При обрачунавању земљаних радова, категорије материјала боље су прецизиране, а узета је још једна категорија, крупан и збијен шљунак. Транспорт материјала из усека и ровова, тачно је одређен за макс. дужину, а за свако повећавање даљине транспорта плаћа се извесни додатак.

Крчење и вађење дрвећа и шибља плаћа се такође, по јединичним ценама. Израда степена ма у ком материјалу, на стрмом земљишту, где долазе насипи, плаћа се такође засебно. Међу тим, истињавање саставака код зидања свих врста, не плаћа се сада засебно, што је цена за исто обухваћена јединичном ценом за зидање ван темеља.

Осем тога обраћена је већа пажња, на следеће радове обезбеђења који су се до сада врло мало радили, као: засађивање врбом и багремом, засаћивање четинарима против завејавања, израде штитних леса против завејавања, побусивање пљоснато, поплет, ху-

музирање косина насипа и засејавање травом.

(Осем тога, истоме предузимачу, коме је дата израда доњег строја, дато је и полагање колосека. У јединичну цену за полагање колосека, предвиђено је, да предузимач сам набави обичне и специјалне прагове за мостове, као и шљунак, да сам набави и п аћа, стручно машинско и возно особље за своје материјалне возове.

Све ове корисне измене, као и омање ствари, које нису поменуте, учиниће да ћесе добити сигурнија а и лепша пруга, да ће се избећи многи спорови са предузимачима, да ће се олакшати начин обрачуна каои да ће се пруга брже саградити.

(Осем ових измена, које је учинила Управа за грађење према стеченом искуству при ранијем грађењу железница, вреди поменути и то, да је свака секција добила, апарате за сондажу, као и апарате за испитивање цемента, те је тиме, у многом олакшан рад надзорних државних органа.

(Осем тога, и само предузеће за израду ове пруге, труди се да употреби модернија средства, за бржу, лакшу и јефтинију израду. Тако, за извршење већих усека у камену, набавили су машину, те се бушење врши машинском снагом. Да ли ће се ипак то рентирати, нарочито с обзиром, на околност, да склоп саме машине, не одговара стварној

потреби, т. ј. не хармонира, са количином радова, као и цељи за што се ли радови врше као и употреби откопане масе, за сада се не може одредити.

У место динамита и барута, употребљен је астралшт као експлозивни материјал, који се показао као добар у сваком погледу. Осим овога, предузеће је покушало, да отворене мостове до 10.00 м. распона, замени са конструкцијама од армираног бетона, али је на томе само остало. Исто је тако предузеће покушало, да одмах на целој прузи: постави телефонску мрежу, тако да се сви центри радова помоћу ручних апарата вежу са средиштем надзорних органа и предузећа. Овај би предлог предузећа био веома користан с обзиром па прилике на овој прузи. велика удаљеност, немање приступних путева ит.д. Међу тим, ово се није могло извести услед разних незгода и сметњи.

По уговору са предузимачем сви радови на овој прузи, морају бити толико готови, да се пруга 16. фебруара 1914. год. може предати јавном саобраћају.

При полагању колосека на овој прузи, учињена је знатна олакшица за брже напредовање радова, јер се колосек може полагати са оба краја, што ће вероватно учинити, ако нема непредвиђених сметњи, да се пруга на време сврши.

2-11-912 г.

Гукоши.

Василије Марковић. инжињер

Технички прописи ЗА ИЗРАДУ ТРЖИШНЕ УТРАДЕ НА СтОЧНОМ ТРГУ

НА ЗЕМЉИШТУ ОПШТИНЕ БЕО!РАДСКЕ до Акцион. КланиЦЕ.

Члан 1.

По приложеној основи и пресеку израдити тржишну зграду — НаЏе — за говеда зграда је гвоздене конструкције са темељима у армираном бетону покривена Зећашто аз ом и етернит плочама. Патос, водовод и канализацију израдиће општина у својој режији. Све остало што чини да зграда буде потпуно готова, остаје на предузимагу — који се ове израде прими.

Члан 2.

Тржишна зграда је широка 59.00 м.; дугачка 52.5' м. са три брода (5сћ ): два нижа са стране (чиста висина: 3.50 и 8.25 м.) и један виши у средини (чиста висина 10.00 и 11.445 м.).