Srpsko kolo

Год III.

СРПСКО коло

Стр. 3.

док Срби не кренуше у бјегство. Али у бјегству ударише на риј.еку Марицу и подавише се. У страшном покољу погибе краљ Вукашин и брат му војвода Угљеша. Мали број српских војника и великаша утече. Све друго или погибе или се удави. Велика ријека Марица потече мутна и крвава, носећи српске коње и јунаке. Та страшна српска погибија урезала се дубоко у памет српског народа. И сад српски народ у многим крајевима говори, кад куне: однијела те мутна Марица, или вели кад му што пропане: отишло у мутну Марицу. Турци прозваше оно мјесто, гдје Срби страдаше: Срб-синдиги, и то је српска погибија, па га и сад још показују странцима поносећи се и дичећи се. Тако јужни дијелови српске државе остадоше отворени турским навалама. Великашки немар и неслога зададоше смртни ударац српској моћи, јер великаши из сјеверних крајева нису пошли у бој против заједничког душманина, а по готову Босанци и Хумљани. За мало година освојише Турци сву јужну полу српске државе, па ће ударити и на сјеверну полу и приредити Србима уз Марицу и Косово Поље. Мало послије српске пропасти на Марици умрије добри а несретни син цара Душана, Стеван Урош. Сада му тијело почива у манасгиру Јаску, у Сријему. Распукнута јела. Ој Дамјане, једини у мајке, Зар не памтиш ону виту јелу Под којом се лани загрлисмо, Завјерисмо, пак се растадосмо Зима прође, опет љето дође; Хајлмо јели, гдје-но смо се клели: Моја пола каква је и била. Зелени се, — не зеленила се! Твоја пола каква није била, Суво грање — твоје обећање. „Снохвтгице" Змајовине. Како се научи лако читатн. Један Србин из Босне изнашао је начин како се лако може неписмен човјек научити читати. По томе смо начину саставили ево и за наш свијет ово упутство, па ће наши писмени људи, којима је стало до добра народног хтјети паучити наш свијет читању. Најприје морамо скренути пажњу свакога, да тачно изговара свако слово, особито она, која су нашем народу потешка за изговарање као што су нарочито х и ф, која он хоће да изговара као к и в, или х уопће и не изговара; Ми ћемо најприје изнијети ријечи, кад се човјек крсти, затим „Христос воскресе", а онда

једну пјесмицу. То није много и онај, који хоће да научи читати, мора научити најприје на памет најтачније сваку ријеч од свега тога ; и да изговара тачно свако слово. Кад је то научио, онда ваља поћи корак по корак даље, као што ми то износимо у упутству мало ниже. Сад ћемо изнијети најприје оно, што смо рекли, да треба научити на памет и из чега ће се слова разабрати: I. во имја отца и сина и свјатаго духа амин. в,о, и,1и,ј,а, т,ц, с, н, г, д,у,х, II. христос воскресе из мертвих смертију смерт р, к, е, з, поправ и сушчим во гробјех живот даровав. п, Ш ,ч, б, ж, III. аџ-алијћу жалосна ти мајка џ, л, Ћ, кад се жениш јер се не ожениш твој се бабо трипут оженио а ти једном и то удовицом удовице лице обљубљено љ, ђевојачко фино за љубљење ђ, ф, њ, удовице рухо подерано ђевојачко јако за дерање.

Ш. сс-л^/а аибцљ сс си-ма- сс с&раибауг,#;/,<%; ШјЦЈ ОЈ П; О-ЖССТт!'.

</•'/)

а.'Љсбс-ссб&с ^/-ос-^с/г-е^е- сбз- жеЉбсс-&сш> &ж-е/г-са,а>.

л

'-е/г-с

ссс сш-сс-/г-а<'& сс- суг/-си-1>ссж-

и,

1/г-сгор-е-Оу

жссџ&Ш' г/а/ш! а^с-аЈ-///7^ ;#са. госма- Ш-сс .жа-/-7с-аР; •*> А жаа- се ж-агссш- ^е/г- се к-е аж-е-м-ссссс-

су/г-с

т-гг-а/ се оаоа- ш./г-сси-г/-ш- а--ж>е9/-сс-гз-

а ссссс- /-ес/у/у&.-^с- сс- ссс-с- -г/-с/:,с/-

&/*-ссфе- љсс-ср-е сг-ољј/оље?С//Љј 'ГЈ/а-сжс- Ј/ш--?г-е2- з-а ЉЈ/сС&е?€>е V а&-сс<с/е ^/г-Ј^сео- и-ср/с/г-а-г/а?-4бС2-/а--е--%>с1- /ажо- &а г/-е/г-с//с>е.