Srpsko kolo

Год. III.

СРПСКО КОЛО

Стр. 7.

Јасеновва К 6 за 5, г. Љубомир С. Ковачевић из Жупањца у Босни К 4'80 за 2 претплатника. Преч. г. Душан Кнежевић парох у Карловцу претплатио се даље на 10 примерака, који се имају слати сиромашним Србима ратарима у Шегестину и Шаканлијама. Г. С. А. Тица из Вуковја послао је К 12 за 5, г. Сава Бухавац из Варцар Вакуфа у Босни К 7 - 20 за 3, г. С. Милић из Сриједске К 12 за 5, преч. г. Александар Богдановић К 7'20 на по године за 6 скупљених претплатника. Преч. г. Симеон Араницки парох у Старој Пазови послао је К 10'80 за 6 скупљених претплатника на три четврти године, а г. А. Тица из Вуковја К 9'60 за 4 скупљена претплатника за читаву годину. Г. С. Косановић из Грачаца послао је даље К 19*20 као претплату за 20 скупљених претплатника и г. Сава Јагличић из Калиновика у Босни К 4'80 за 2 претплатника. Г. Никола Шумоња управитељ српске учитељске школе у Пакрацу послао је К 12 као годишњу претпкату за 5 скупљених претплатника и и синови Симе Бабића из Фоче у Херцеговини К 4.80 за 2 претплатника.

Мудра Банаћанка. Све су врајле изгубиле главе, Без памети за млади кадети, Неке жмире и на официре Што се данас по Банату шире; Данас овде, а сутра код Тоде. Моја глава мудра пак се чува Да јој ветар памет не одува Док не дође жито у амбаре А рузмарин окити ратаре; Свак ће тражит' своје обећање, А мој Иса своје радовање, Памтим, Исо, што си трипут пис'о: „Од ратара тврђе вере нема." А ја теби по три пут отписа: „Вера веру и тражи и нађе." „Снохватице" Змајовине.

Шта ее збива у нас и у свијету. Избор народног посланииа у Петрињи. Наскоро, за недјељу двије дана, биће избор народног посланика у загребачки хрватско-славонски сабор. Досад су позната три човјека, који су се истакли да се бирају, или како би се у свијету друкчије рекло, тројица је кандидата за изборни срез петрињски. Влада истиче за свога кандидата загребачког великог жупана Буду Будисављевића, који ће прије избора ићи у пензију. Ако жупан Будисављевић уђе у сабор, он ће бити члан оне већине у сабору, која свој народ није задужила ничим, која је спречавала слободни развитак народа у Хрватској и Славонији и која је попуштала за двадесет година Маџарима да раде како они желе. Таки су били према Пешти, таки су били према Бечу, а за добро свога народа нијесу

се бринули. Зато слободни СрбИ бирачи не могу бити за Будисављевића. Други је кандидат хрватске сељачке странке Стјепан Радић. Хрватска сељачка странка није стара странка, алијош до данасона није тражила никаква споразума са Србима и са српском самосталном странком. Није казала ни то, како мисли о нашим српским народним захтјевима. Та странка без споразума са српским народбм и његовом народном српском самосталном странком пбставља свога кандидата у лицу Стјепана Радића. Разумије се, кад тако ради, да ни Срби бирачи петрињског изборног котара не могу гласати за кандидата хрватске сељачке странке-. Трећи д-р Франко Поточњак, кандидат је слободних грађана Срба и Хрвата у петрињском изборном котару, који споразумно раде са српском самосталном странком. За Поточњака се зна, колике је прогоне и патње претрпио од владе бана грофа Куна Хедерварског, борио се против њега, чамио је у тамници, свагда је биО искрен пријатељ Срба и Хрвата. Брат Стјепана Радића д-р Антоније Радић рекао је између осталога у недјељу на скупштини хрватске сељачке странке, нападајући д-р Поточњака, да је Поточњак по осјећају више Србин него Хрват. Ми пак са своје страНе кажемо, да је Поточњак прави, одлучни и отворени Хрват, који у слози Срба и Хрвата гледа срећу народну. Таком човјеку Срби изборници треба мирне душе да даду своје гласове. Одборника назвао магарцем, и осуђен. Котарски предстојник у Ђурђевцу Споја, који је прије био и предстојник у Глини, назвао је ослом (магарцем) опћинскога одборника Гргачића у сједници рекламационог одбора за изборне листине у Питомачи. Као тто и ваља, Гргачићје тужио суду Споју због увреде поштења. Суд је осудио Споју на три дана затвора или 15 круна глобе. А знате . ли како се предстојник бранио? Он се брани, да је то његов обичај називати љуДе магарцима. Има такове ситне и крупне господе, којахоће да вријеђају сељака сваковрсним псовкама. Такијем простацима не треба сељак да прашта, него треба да се брани онако, како то закон допушта. Чиновници су ради народа, а није народ ради чиновника. Нови маџарски почасни дар — Јапанцу Ојами. Кад су се Руси и Срби године 1876-7 борили на Балкану и по Бугарској за слободу потлачене раје МаџарИ су из Пеште послали у Цариград одасланство, које је предало почасну златну сабљу — Керим-паши. Тако они воле Србе, тако воле Русе, Бугаре и све остале Словене. Сад хоће да учине опет нешто слично. Посланици Маџари у угарском сабору потписују писмено, да се маршалу јапанском Ојами пошље почасна златна сабља с јапанским и маџарским натписом. Послаће депутацију од 500 људи, коју ће предводити гроф Еуген Зичи и која ће се кренути 3. јулија на лађи у Јапан. Надамо се, да већ тада неће моћи доспјети до Јапана, јер ће Рожественскиј бити господар у Јапанском мору. Наспори Боже нама, на несрећу нашим душманима!