Starmali

116

„ стармали " број 10. за 1878.

Спира: Море ћиро, је с чуо да се твој имењак ћира у КаКу љуто разболео ? ћ и р а: Чуо сам, има тамо он м а г а р е ћ и кашаљ! Спира: Уха, та то је приљепчива бодест. ћира: Еажу да га је добио на жабаљском вашару, оћу рећи на конференцији. Спира: Бре не боји се. Даће му др. Стојковић да ајнемује, ни бриге га није. ћира: Бре мани врага, сад већ по други пут ајнемује, мож' он то љуто о т к и ј а т и — када стане по-в р а ћ а т и.

ћира: А је с' ти чуо шта је др. Пера Стојковић казао кад је полазио на жабаљски вашар? Спира: А од куд бих чуо? ћира: „Идем, ноли. у Шајкашку да купујем в о л о в е." Спира: Па је л* пазарио с киме? ћира: Нисам чуо, само знам да му се нудио ћира Бабин. ћ и р а : .Јел бога ти ди је тај наш Л а з а К о ст и ћ био ово три године дана ? С п и р а : А зар ти то незнаш ? В о ј е в а о ј е за јадну рају српску пером својим по целом свету — радио је о свом круву и руву за слободу свога народа. ћира: 0 мај, па како да то незна канлар ћира Бабии у Каћу? Спира: А како ће знати кад то није било у ВеГеШ-у

ћ и р а : А знаш ли ти око чега посланички кандидат др. Пера има највише заслуга? С п и р а ? А од куд би ја то знао ? ћира: Та око регру тације, Бог те видио.

Спира: Не разумем те. ћира: Та већ разумео би ти, само да ти је син био на визитацији. Мајстор Јефта.

Посланичка регрутација у Тителу. (Кукавни отац: Т и с а К а л м а н; син регрут : П е р а Стојковић; вармеђски девери: Рајић иНиколић; асент комиеија: бирачи Шајкаши; општински лекар: Др. Народна Свест.) Комисија: Да видимо мајчиног регрута! Р а ј и 11 и Н и к о л и ћ : Каплар Бабин ! Каплар Бабин: Шег! љубим и руке и ноге, шта заповедате? Рајић и Николић: Доведите регрута Перу Стојковића, џагните га у ребро да се укочи. Каплар Бабин: Љубим ноге, ома по заповести. (Улази посланички регрут Пера Сгојковић.) Р а ј и ћ и Н и к о л и ћ : Славна комисијо! Отац овога „момка" (,,Иш не праши!" — вичу жене кроз прозор) жели да га да у солдате, да војује за њега, јер је он већ изнемог'о. Молимо да га узмете негледуш као тауглик! Асент комисија: Ми не узимамо никога на душу. визитирајте га докторе! К а п л а р Б а б и н : Р и к т а ј к! (Регрут се укипио као ружа у чуну.) Др. Народна Свест (визити ра): Груди: тесногруд; срце:небије за народ; руке: криве, иду себи; ноге: обија туђе прагове; (зините) језик: брбљав; грло: поје богу за готове новце; (главугоре,) п о с : у свакој чорби мирођија ; з у б и: курјачији; о к о : разрок, гледи у туђ џеп. А с е н т к о м и с и ј а : А молимо како глава ? Др. Народна С в е с т : ћелава, то се види, памет, то се не види. Р а ј II ћ и Н и к о л и ћ : Молимо, тај је момак здрав као од (мошоринског) брега одваљен. Др. Народна Свест: Ја кажем да не ваља. Са оца прешла болест на сина, ево зар не видите да ји скроз и скроз: бугер. А то је велика болест, падавица: Могђиз шатекшиз ]>аг1атеп1ат;. У нт а у г л и х ф и р н м е р ! Асент комисија: Бришите га, тај није за нас. Севај одкуд сн н дошао. Каплар ћиро води га па поље. Каплар Бабин (регруту): Молим господине још мало трингелта! Рајић и Николић: Ух, како ћемо оцу на очи! тај какав је, све ће нас по зуби. А сент комисија: Живио н аш Лака! Тога, ћемо ми послати на војску да војује за нас! Др. Н а р о д н а С в е с т : Т о ј е момак! т а ј ј е б и о и о с т а ј е т а у г л и х з а н а в е к. Мајетор Јефта.

/