Starmali

44

„СТАРИАЛИ" БРОЈ 6. ЗА 1879.

ћира. А шта ти судиш о беседи Сабовљевићевој на пештанском сабору? С п и р а. Врло је оригинална! ћира. Но, у чему? С п и р а. Зар ниси приметио ди он пре свега вели да ће гласати уз предлог владин, па тек онда наводи разлоге, зашто је требао гласати — противно.

Спира. Знаш ли море да приђе и на пса мраз. ћира. Кога то мислига? Спира. Зелен-кера — Еленера, који би нас ономлане попио у кашици воде. ћира. А сад? Спира. Сад вели како српска села око Сегедина спасавају и помажу бегунце, и диже Србе у звезде. ћира. Не веруј куме пасји су зуби, не лаје та куца српских села ради него себе ради. Ј. Пров. Разлози, (и о с л е гласања) Знате-ли зашто је добро што се у Београду пијаца нремешта на велику пијацу? — Е па ево да вам кажем. 1.) Биће ту велика ларма, па ђаци у великој школи неће моћи за време предавања спавати. 2.) Што ће бити пијаца узвишена над полицијом. И тако ће се моћи конгролирати не само шта је горе у корпама, већ и оно што је на дну. 3.) Кад се превали каква корпа са јајима, краставцима, крушкама и тиквама, то ће се све лепо само одкотрљати управо у полицију, — и тиме ће се много олакшати чиновницима, који имају да се брину за добру и здраву храну. Д.

ћира. Јадни Сегединци! баш- су страдали. Треба да им и ми притечемо чиме у помоћ. Спира. Бога ми треба. Јер ми најбоље знамо како је то кад се коме Тиса попне до грла.

Приликом бугарскога весеља,

ћ и р а. Сад ћемо видети је су ли руски новинари тако пакосни као Лојд. С п и р а. А како ћемо то видети ? ћ и р а. Ако су пакосни, онда ће и они отворити нову рубрику са насловом: „ТГзиа 1 п ХЈп^агп".

ћира. Море ко то упропасти Сегедин ? Спира. А ко други него Т и с а! ћира. Море лакше да те не чује ко, да не страдаш! Снира. А ко зашто да страдам ? ћира. У уставној земљи, не сме се тако што ни помислити а камо ли рећи. Спира. Да је било устава не би ни Сегедин пропао али за Тису нема устава пазато и пишти сто хиљада Сегединаца. ћира. Јел Спиро стоји и то да врана врани очи не копа? Спира. Стоји да како. ћира. А стоји и то да ТисаТиси гро б копа? Спира. Стоји и то. ћира. Виш' како и логика уме да стоји на једној нози

Бугарски је народ данб Барем с полом својих плућа; Пала му је с душе мука, Барем она понајљућа. Ако није стигб дану Утекб је барем ноћи ; Трпе л и сад коју рану Бар се нада да ће проћи. Диже барјак боља нада А окове старе стреса. Така радост није мала, Бећ се диже до небеса. Славу слави, бога хвали, Што сад и он може рећи : Ево воље, камо пута, Да пођемо општој срећи? К народи већ су вољни Да у коло њега приме, Бугарски је народ весб, Ко је човек весб ј' ш њиме. Кад се коме срећа рађа То се делом свету мили; С многих страна поздрав иде Тако, браћо, сретни били! То весеље увеличат' Свако жели, свако гледа, И мађарски новинари Пуцају — од једа.

А.