Starmali

100

и не знам шта је даље бидо самном. Кад сам се разабрао, ја сам се видео у кревету свом, и у први мах помисдих да је то све сан био, немио и грозан сан. Приписивао сам кривицу тако страшнога сна томе, што сам нре један дан, у беспослици узео и читао српске народне песме о Вуку Бранковићу и његовом сдавном заузимању за српство. А из наишх народних песама, може тек да се видп какав је Србин и каква је његова нојезија." Но ах! Камо среће да је то сан само био! Ја бих онда метнуо на дутрију, па можда би добио коју хиљаду банака, али је јава, те ће те банке на другу страну отићи. Опрости драги читаоче, али нисам више диспониранза шетњу, јер сам се сетио диснозиционог фонда и јашада, хоћу рећи јасала, па ме је прошла сва добра воља. Аб.

Абуказемов календар, Мај. 1. Владика Часка говори на уг. сабору за нредлог о увађању мађарског језика у народне школе. Од сад не треба више казати: владика Часка — него: владика ћ а с к а. 2. Андрашпји ће се због учињене конвенције са Турском слабо бацати лаворови венци. 3. Приликом поплаве пева један надрипесник: „Дунаве, Дунаве, тија водо ладна, — Сиротињо, сиротињо, ал' ћеш бити гдадна!" 4. Један чокотољубиви адвокат мануо се праксе, па сад тера праску. 5. Новосадски вашар. Метереолози данао и не бедеже какво је време, јер се по себи разуме да је ки ша. 6. Други дан новосадског вашара. Некодико шпањодских тореадора (што се боре с биковима) додазе у Нови Сад, да укроћују бикове, ако би се опет који помамио. 7. Отвара се опет једна нова српска књижара. Хвала богу, сад ћемо опет добити нова издања сановника, сана матере божије и који нов кадендар. 8. Неред у вршачкој општини попео се већ на врх вршачке куле. Само да се „заступаши" не стрмекну! 9. Нашим дрварима потопила је вода дрва и грађу али с друге стране налазе регреса у томе, што је ево и у половини маја таква зима,да морају собе да се ложе, а вода руши силне куће ( јЦ ^ К *" Рудолфсгнаден е!с), па ће требати доста нове грађе. Ди је нужда највећа, ту је помоћ божија најближа. 10. Један хрониста бележи, да у Београду већ 10 дана није бидо никакве светковине.

К а ш т и г а, — Јестели већ били кажњени ? упита судија оптуженога. — Још нисаж — одговори овај — осим што сам се и по други пут оженио. Саопштио Беди.

Из буџака, „Недељни дист" доноси у своме 6. броју неке „п огр еш ке", које је учинио у 5. броју и исправља их, тако „Аустро-Угарска" место „Аустрија" и т. д. а највећу погрешку, што је учинио у 5. броју, т. ј. онај уводни чланак, где одобрава увађање мађ. језика у наше народне школе, и не спомиње. Кад ће и како ће ту погрешку исправити? ^ * * Г. Јаша Игњатовић, који је већ, као што знамо, написао р о м а н „ђ у р а ђ Бранковић" пшне сада трагедију „Вук Бранковић." С Романима чујемо, да неће више да се бави, јер му се п на мађарском сабору не допадају. % % Чујемо, да су се на „Недељни дист" многи усљед онога чданка (бр. 5.) тако згадпли, да га сада сви — повраћај у. * * * Владике наше решиде су се даклем у једанаес т и час да ураде нешто у обрану наших школа; али се ваљадо пожурити, јер по тарифи новосадској иде лађа у пола једанаест часова, те тако не могоше отићи на време у Буда-нешту. * # * Неке новине донесоше некад ову штампарску погрешку : Место „сенђурскиигуман", стојало јес у нђерски игуман". ^ * * На спасовдан беше — скацрквена слава. Потрошено је 12 јагањаца, 15 акова вина и осам кила ша р пи ј е. * * * Никако да се већ једном увремени; ко може дакле замерити, што „Просвета" никако у време да изиђе ? Аб.

Бачвански савет, Световао Бачванин сина, који је полазио пред суд, како ће да се брани, те ће му рећи: „Кад почнеш да говориш а ти кажи прво нешто дубоко." Син „Бунар бабо." „Па онда што високо." Син „ђерам бабо." „А при крају штогод оштро." Син ,,Бријач бабо." К. К.

И 3 Ш К 0 л е, Учитељ (говорећи о оку) „Обично су човеку очи упрте у онај предмет на који је своју пажњу највећма обратио, (к ђаку) на пр. ви Савићу, где сте гледали за време док сам ја ово говорио. Савић (збуњено) „У — у —" Учитељ „Но, што је сасвим природно у —" Савић „У школски сат господине." К. к.