Starmali

„СТАРМАЛИ к БРОЈ 13. ЗА 1879.

101

ДОБАР АПЕТИТ!

СТАРМАЛИ, Господо моја! Што сте до сада прогутали, знам да је било више из учтивости него из пасије, ал на ово јело надам се да ћете казати: „е сад смо већ свега еити!" У прочем ево вам језик, проговорите и ви једанпут, макар и мађарски,

Е о к и ц е, Султан је поклонио руском конзулу Лабанову један мали сат. Тако и треба. И Руси су Турцима дали мало в ремена. Не знам је-ли жив још Јаша Игњатовић, па да нам опет опише ,,Три српска списатеља" т. ј. уредника Турског народа, уредника Темишварског Гласника и уредника Недељнога листа. Могао би их таки и на мађарски превести (ако већ нису преведени.)

Швајцарци су сада дошли до потпуне слободе. Досада је тамо много штошта било слободно, само није било слободно људе вешати и гилотинирати. Сад је већ и то слободно. — (Међер слободно ли је духу времена и натраг коракнути. — Од сад ћемо желити Швајцарцима мало мање слободе.) Хоће-ли бити дегод скоро каква светска изложба ? Београђани су ради да пошљу на њу своју калдрму: Уверени су: да би добили прву премију.

Мудра изреченија,

,,Ил' ће бити рата ил' неће бити рата, свакако сто^е ствари веома занимиво. „Ођаог" 1377.

Како може и невин човек да настрада, Земунска полиција затворила је три сељака што су певали: „Три рифа мола „Мој се дика лола." Јер су преступили закон о новим мерама. Неки ђаци били су тужени од једне Збгодишње девице, што су пролазећ њеним сокаком певали: „Зелен ора' к'о гора „Ти си цуро матора." Јер су тиме увредили нежну страну те „младе неве."

Два Петровосељана седели су седам дана у номрчини што су певали: „Наш натарош укро овцу „Куво је у лонцу." Јер су тиме увредили г-ђу натарошевицу.

Један београдски берберин добио је ваљану порцију (батина) што је певао: „Министер је моћан, силан „Шалити се није „Берберин га за нос вуче „То јест кад га брије." Јер је тиме увредио министерова — одаџију (жандара). Један „Многоетрадалник.