Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 8. ЗА 187&.

С И Т Н И Ц е. I. Мати кара Лерку. Не ваља ти што се белиш, ћери моја премила! — Виш а, кад сам млада била, Ја сам се — румепила. II. Питање и одговор. Калуђеру, постиш-ли ? Питала га грешна руља. — „Ја не волим у рај ићи Преко грашка и пасуља !*

III. Вино, вино, вино — с водом. Вино, вино, чисто вино До по ноћи пије Гега; А тек тамо по поноћи, Мало вдде — (у 'кре№ет га). IV. Зашто ? — зато. Зашто ћерка баба Раке Носић диже у облаке? И то ми је разјаснио Синоћ један враг: „Јер ни сама не воли Свој мирисат' траг."

V, Фра Мартин. Зар ти не знаш фра Мартина? Треба да га знаш — Калуђер је, гвардијан је, Ал је и карташ. Он обвезе има двоје, Обе П(шт^је: Обвезан је он и рају, Ал и иаклује.

VI. Неједнаке мере. Уводи се све то јаче: Да се мере изједначе. Ал брат Пера још због мера Псује триста вера, Он пожути и пребледи Кадгод' уЊр^ди Своје жене дуги шлеп И свој кратки џеп.

VII. Доказ младости. Ево, нека евако чује Како лепо доказује Госпођа Пијада

Да је и сад млада: „Пре шеснаест година Муж ми умр о чујте! Онда сам се на ново Родила — верујте!" VIII. Једпом ђакону. Ој ђаконе стари, Момче за параду, Сад ти већем и ја желим Подугачку браду. Нуждна би ти зато била, По мишлењу моме, Црвен појас, незаслужен, Да покријеш њоме.

IX. Мнење о Турској. Чуо сам једну приметбу, Да виш није глупа: „Турска ј' тело без главе Која нема труиа. Ага Мемнон.

Ћира: 'Јеси-ли читао у Београдскин новинама, како се циркулирају „ Одоегле иореске ?лаве и ? Сиира. А зар су тима одбеглима само главе одбегле? Ћира. Па видиш да им се г аорес.ки реаови и " још и Е II ЈЈЛЦ!' 'В Ј . сад вуку по домовини. (Уиира'. Ако ћемо на што, '..иорвске главе и могу и бегати, само нека остану ..иореске руке и и „ иореска ле$а и .

Ћира. То знам да ; је 'тамо негде у окрузима Бањалучком и Бихаћком, због два злочинца пос^ављеи преки "суд. ^Зна^ и' тс) да су та два злочинца вере православне. Сиира. Тб знам. Само не знам хоће Ј ли „Обзор" 1 и Ова два злочинца назвати Хрватима, или ће можда код ^их изузетак учинити и признати да су Срби.