Starmali

156

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 20. ЗА 1880.

газговор. Ооечани. Та иекајте, људи, није нам стала крава на ногу. Ст арм, Није крава, јер не даје млека. Ал нешто налик на краву", јер има рогове.

Е, гле, шта би људима! Шта то виде наше очи, Ил смо можда сањали! Је-л' то В.ира? Је-л то, Спира? Ала су се смањали! Нису, брате, смањали се, Лоша ти је логика; Отишли су мало даље, Па те вара оптика. А баш да су смањали се Не би ни то био јад, Нека људи буду м а њ и, Само нек им већи рад. Неда буде тело мање, Само нек је в е ћ и зор ; Нека буду уста м а њ а, Само нек је ј а ч и збор. Иира, Спира, самосвесни, Знају шта је њихов дуг. — Нек се свако мало стесни, Ето делу шири круг! Нек је само њива већа, Макар био м а њ и дом ; Жира, Спира пример дају: Како ради економ. „ Р 0 ш ф 0 р у. Еј море, РошФоре, Шта о теби говоре! Да не видиш бела дана, Ни зоре, Да још идеш старом Ж а м п о м Кроз шоре. * * * Ал теби је република Ка' и трон, Гамбета ти мрзак ка' и Наполон. Чини ми се ти си неки Ветрогон! * * * Истина се друкче прима, — Друкче лаж. Друкчије се жито жање. — Друкче шаш; Све мерити једном мером, — То ј' бламаж. Ал ти канда само псоват', Грдит' знаш!

Ћ. и р а. Јеси-ли чуо најновији телеграм. С п и р а. Стани, неговори даље. ћира. Ја у телеграме, који се !| ј , почињу са канда, не полажем много важности.

Н и р а. Даклем одсада ће се на жељезницама завести гостионице, у њимаће путници путујуви моћи јести и пити. С п и р а. Оће-ли тако бити и на жељезницама које воде у Босну ? Ђ,ира. А зашто то питаш? Спира. Волео бих да званичници, који у Босну иду не долазе у њу гладни, већ да буду колко толко сити. Жира. Бога ти, шта би био наш министар просвете, кад би му се омакла црвена Фотеља, на којој сад седи. — За шта би га ти препоручио ? Спира. За свашта пре, само записмоношу не. В. и р а. А зашто ? Спира. Зато, јер незна ни то, да писмо треба предати ономе. на кога је адресовано.

В.ира. Јеси-ли чуо, шта је рекао Наполеончић Плон-Плон ? С п и р а А шта ? Жира. Рекао је, да он не воли странпутице. Спира. Ја му потпуно верујем, да би он волео преким путем доћи до Француског престола.

Ђ. и р а. Даклем папа даје штампати нека акта, — а сам својеручно води коректуру. С п и р а. Врло паметно. Како би то лепо било, кад би и наш „Стармали" нашао каквог „непогрешљивог" коректора. 11 и р а. Зашто је, приликом Апатицковог процеса, суд у Пешти трајао целу ноћ. С и и р а. Знаш брате да је Правда слепа, а сад се претворила у слепог миша, који само ноћу види,

Иира. Јели истина да султан тражи летву да свога брата убије? Спира. Није летву него Фетву. В.ира. 0, слава богу, каква још оружја неће бити на свету.

Жира. У Минстеру посветиће се нова Академија. Том приликом даје министар ручак. За сваког ђака плаћено је 15 чаша пива. Спира. Чудновато. Ако ти ђаци загасе своју жеђ п и в о м, шта ће остати за науку!!