Starmali

„стармали" број 20. за 1880.

157

В 0 Н М е Н. У Русији синод држи веће, Он потреса сад црквене свеће. (П нраво је синод да разбира Пуном вољом, неуморним жаром, Каква светлост треба да се бира, Да засија пред божјим олтаром). И нашли су (на дику им служи) Да је свећа по изгледу Фина, Ал је њена унутарњост ружи, — Те су свеће пуне параФина. Чиста воска наша црква тражи; Пред олтаром све нека је свето. Зато ј' синод против параФина (Евала му!) изрекао вето! Бог да живи старатеље таке, Ал владике нису свуд једнаке; Воље разне, подвизи су разни, Неки трпе и веће саблазни. Поред н>ине бриге и старања Доћи ћемо још до тога стања Да ће палит' иноверна тама Пред олтарем нашег светог храма (Јер већ има утрвених стаза) Да ће палит чудновате свеће, Чудне свеће, — не од параФина, Већ од бркомаза. А наш синод, тако ми се слути Он ће, — он ће — и на то да ћути. Злогук.

Абдул Хамидов одговор Великим силама. (Ио „Улку' — ал не сасвим по њему.) Да, ја чујем све, што ми велите; Ја у вашем пријатељству живим; Имам срећу слушат', што желите; Памети се вашој увек дивим. Ја ћу, — то јест како Алах спреми, Било б' добро, да се и он слаже; Васдан мислим, — ал опростите ми ПослуиГо би, да ми пророк каже.

У Ш Т И П Ц И. § Писац „Србина и његове појезије"каже, да из новосадске мађарске гимназије изилазе људи, а из српске — умни богаљеви. Измеђ редовапише: ж Турскинароде," превазишао самте!*

0 У допису из Осека („Застава" бр. 109), стоји за г. Јоцу Јаношевића, нашег милозвучнога певца, да је он, „већ сто двадесет година* у Осеку. Ако је он доиста толико година п е в а о, онда није чудо што је сад добио тако рђав глас. (Неки држе да је „сто" штампарска погрешка место ,,ето', али г. Јаношевићћеваљдапоправити ону погрешку).

Д У Осеку се пре времена појавио убоги Лаз а р. Не знам хоће л имати посла в р б и ц а. Ал свакојако се Осечани неће више ослањати на врбов клин.

= Кажу да је осечки Лазар до еад увек бивао „во видје голубиње."

Д 1Сад се калуђери не смеју женити, онда им не треба ни (по )вереница.

? Новосадске мачке виделе од бечлија, па и оне држе шицн - ф е с т.

55; Неки доктор у Њу-Јорку опкладио се, да 40 дана неће ништа јести, но самопити воде. Ал баћа Совра из Лединаца вели да он више пута по 40 дана и дуже не пије ни воде.

! Чујемо из Београда, да су неки владини фотограФи скинули Миту Ракића. ђ. Јакшић пише овим поводом наново своје „Прве жртве.

б Један ђак у некој гимназији, који радо лупа прозоре чујемо да се разболео, добио је истерију.

□ Један стари дужник „Стармалов" вели, да је њему од свију чланака у „Стармалом" најсмешнији позив на претплату,

§. Либералци(слободњаци)уРумиизабрашеза посланика б а н а Пејачевића. Ко сад може рећи, да то нису банови слободњаци?

Т в р д и ц а. — Један тврдица дође Молину, већем тврдици, да би га поучио у штедњи. Молин, кад чује за што је онај дошао, одмах дуне те угаси свећу говорећи: „о томе се можемо и у мраку разговарати. в