Starmali

275

Грађа за мађарски буквар, С1Х1. Ми кажемо : душа, Мађар вели: лелек; Јоште мало, јоште мадо, Па ни једне бити неће Душе, која не лелече. С1.Х11. И највећу битку Мађар зове харц; Ја замерам овој речи Што сувише ситно звечи. сг.хш. Србин каже: же/ј, Мађар вели сомј ; Ал тај сом твој, мили роде, Воли вина него воде. С1Х1"У. Што он мисли да је мудро Мораш касти да је: окош; — Понда таки, ради слика, Покаже ти фокош. С1ХУ. Кад ко коме нешто гиааНе, Мађар вели : шуг; И заиста, кад завириш У „Недељно" бенетање, Ту ћеш таки намирисат' Шугаво шаитање. Пуслице. Ови дана родило се у Н. Рабу дете са три главе. Ако су му све три главе порезне главе, тај је таман потреФио кад ће и где ће да се роди. Сад се више нетреба бринути за будућност српску, од како се већ и мађарски клостери труде, да Срби небуду без „Огап§;уа1а." Извесни поштари у Србији одговарају се овако: Ми браћо, — верујте нам. (ко им не би веровао!), нисмо отварали туђа писма, већ. на против, ми смо у иљадама прилика стали на пут да их нико не отвори, — ни сам адресат. Београдски дописник у „Српској Зори" говорећи са висине својих назора о нашој првакињи уметници гђи Јованци Стојковићевој, вели, да би боље радила да никад не пева. — До душе, ми имамо страшно много таких уметница певатаца, па ако једну искомплиментирамо, неће се ни познати. На црном соколу нашем онажа се нов нимбус с в е т и н> е. Кажу да се у последње време п о с в етио тако јако денунцирању, да се већ патрони његови плаше, е ће добити у уву диФтеритис, ако још чешће буде у Пешту доиаркивао.

Допуна новом речнику, (И с п р а вље но >1 у логичном смислу.) Ризница, — Соба, ди стоје калуђерске мантије. Б л аг о вол е н и ј е. — Среброљубије. Перочник. —- Кога болу очи, па мора да их пере. В.елија. — Човок, који нема косе. Сисавци. — Мала деца. Натура. — Фиргајз. Б р а в а р — Свињар ал који сам > бравове чува, С м е с а. — Кожура. К о н ч и н а. — Дебо конац. И-гли-гил.

Бачванске песме, Скупио И-гли-гил. Зелени се трава Тису боле глава: Нема Герман да ми дође, Да ме глава прође. * Хајде Тисо говори Да ме туга не мори, Ој Калмане реци право Волеш Јашу здраво ?

Бубнуотека, Саопштавамо овде за углед молбеницу, којом со иште стипендија, и препоручујемо је свима, који траже стипендију, да је проуче и да је узму за мустру. Молбеница та гласи: ,,На благоразумно сједиште добротворни благодјетеља Матице српске препоручујући се Н. Н. свештеник, — всепокорњејше моли, да би, покровителством оном сумом крајцара обдарен постао, која јесте за подпору свака тежећа бједна двака, милој Матици Србској поклоњена, од правдољубећег добротворника. Поред свака себи свога желећа, кои како даби поболшајућим, правдољубећим урођеним добротворством, мени моме жалостном и горком стању представлјајући се, успјешно достигао; Најучтивијећу покорно замолити, даби и мени мој мили двак сретно подарење правдољубећи добротвора, крјепки и настојањем обдарен постао, који за даби, као и сваки трудни двак озбиљност такову и успјевао. „Свидјтелством правдољубећим *|. сваком принадлежним подкрјепленијем озбиљно освједочен, да је мој мени мили двак сретно и успјешан, свако желеће мило подарење правдољубећи добротвора, и достићи могао, то и сам долуподписајући жалосни родитељ достижем сваки и"крени настојатеља желећу сретну озбиљност даби добавити и могао, најучтивијећу покорно замолити моме озбиљноме дваку — 0стајем у своме месту 31. јулија 1873. Најучтивш нокорни Н. Н. свештеник. '