Starmali

84 „СТАРМАЛИ" БР. 11. ЗА 1888.

ковим листом, јер тога у Србији нема, Но и за то је састарано, — он ке ту голотињу нокрити орденом. Бог није баш јако штедио Адамова ребра, јер је од једног ребра створио Еву. Код Христића је друкчије. Њему се довикује: „Ти можеш свакога, ко се макне, у ребра лупити, али добро чувај своја ребра, да ти их не поломе!" Кад је стваран Адам, онда се није знало да ће скоро за тиме убити брат брата; а кад је стваран Христић могло се унапред знати, да брат брата неће ни мало штедити. Адаму је речено: „Чувај се змије, да те не превари!" Христићу је речено: „Видиш ли ону змију, она ти је пријатељ!" Но и Христић се осетио сам, исто као и Адам. И он се осврте најпре за женом, т. ј. за особом, која носи мидер, а та особа у Србији не зове се Ева, него Абердар. Но српска Ева не хтеде загристи јабуку (гризла ју је пре доста. Ур.), сад јој је изгледала сувише кисела. За тим Христић поче премишљати, како ће доћи до друштва. Падоше му на памет речи: „Ђ начаље бје слово, и слово бје богу, ибог —. Ха, тако је, кликну он. Дакле Богичевић нека буде, јер бог и тако и тако неће хтети имати посла са мојим кабинетом. И тако постаде Богичевић министар. За тим стаде премишљати, ко је то у Србији тако гладан славе а још није био министар, тако гладан да ће због тога заборавити на све. Да, да, ко је славе гладан? — ЕпаВладан; паде му на памет, — и тако постаде и др. Владан министар (а „Отаџбина" ? — шта је стало до отаџбине, главно је да једаред и Владан влада). Да се не би још дуго мучио, он рашири руке и завапи: „Придите чеда, поолушајте, мене страху господњу научу вас!" Чим је изрекао : придите чеда, — а Чеда (Мијатовић) дође и сам и још неколико за њим. — И тако се попуни нов кабинет. И бисг утро, и бист вече, ден перви. Толико за сада. А о ономе, како се отац Ноје опио и ниа је урадио, па онда о потопу, о брегу Арараду или Арарату прича ћу вам други пут — не може бити све наједанпут.

У Ш Т И П Ц И. Краљ Милан као вели : кад је у Бугарској могао бити лајтнант Батенберг кнез, за што не би могао у Србији бити „каплар Никола" министар. * * * У осталом долази нам ускрс. Па да би се српски народ имао с киме куцати, доведен је Христићев кабинет. * * * Цветне недеље 1815. год. узвикнуо је Милош Обреновић: „Ево мене, ево рата с Турцима! а — Цветне недеље ове године чуо се узвик: (Е в о (про) мене, ево рата са народом!) * * *

Један посланик у српској скупштиви предлагао је да се укину окови. То се законитим путем могло учинити. Али како се може законитим путем постигнути да се укину Христићи ?

Ћира. Даклем хтели су да радикалну скупштину, још неко време задрже. Али кад она виче: живио народ! Онда јој се морају запушити уста. Спира. Еле запушавање уста то је прво дело Христићево. Па како ће онда народ говорити ? Ћира. Ја не знам. Мора ће се ваљда служити рукама, ка' и други немаци.

П у с л и ц е. □ . Што молисмо (у прошлом броју) бога домолисмо. Сачувао је у Србији поштене људе од срамоте. Сад не можемо тако брзо опет богу досађивати.

+. Ко другом јаму копа, сам у њу пада. Тако вели пословица. Так> исто ко друге хоће да изигра, пре или после изиграће сам себе, — а то је још најјефтиније. п. И сам краљ Милан помишља да би се у Србији незадовољство јако распламтило. За то је и наименовао Владана да (раба)г а с и.

•//■ Наравна ствар да је свему чуду Гарашанин тајни саветник. Али ту сву мудрост тешко да је исисао само из свог прста. Биће ту и други прстију.

§. Бизмарк је ових дана први пут понео наочаре. Даклем може се и њему узјашити на нос.

© Хоће ли се, боже, сада либерали и радикали опет измирити ? Или ће се и у казаматима свађати.

Мајчин савет. Кад сам био још малечак, нослала ме мама да дозовем тета-Јелу да не седи сама. Диг'о сам се и отрч'о до тетина стана; јест, ал' хоћеш! Кад сам стиг'о врата закључана!