Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. 11. ЗА 1888. 85

Ја се дигнем, шчепам алку и закуцам лако, али нико да се јави нико да се мак'о. Ја и опет куцни, куцни неколико пути; алка јечи, кућа јечи али тета ћути! Ветар звижди, снег промиче, а ја чекам тако; најзад мирно у крај седох, па сам горко плак'о Но сад ми се досадило, а мраз стег'о љући, покупим се, отрем сузе па загребем кући. „Шта је било?" — пита мати, узев' ме на крило. „Зебу прсти, мрзну ноге ето, шта је било!" „Тета-Јела, као да је од сувога злата, чувају је девет брава и проклета врата!" „Ништа за то — мати рече сад се боље спреми, па се врати, куцни јаче, жешће се устреми, па подвикни танким грлом: Јело, тета-Јело! па ни бриге, мајчин сине, чу ће те за цело." Нослушо сам мајчин савет — Бог нека јој плати ! подвикн'о сам, куцн'о јаче и затресо врати! И, гле чуда, шта се чини од мене јунака: попуцаше девет брава од топЈза јака! Дође тета за трен ока, ко да је доврача', па ме јоште пољубила и дала колача! * Тешко оном, кој се првог неуспеха боји, јер док дете не заплаче, мати га не доји. Но где треба чврсте руке, окани се плача! Тврда воља, мушка воља, од свег^ је јача. С. /1. Лазиђ. Грађа за нову енциклопедију. (неазбучним редоги, или азбучнии нервдом). (Продужење.') Бакар = Стихотворцима врло мила реч, јер с њоме могу да начине чист срок: „макар бакар",

— ал тако веле само онда, кад немају изгледа на дукате и на талире. Сено = кад је труло ноже од њега по декоји министар фиванције да направи себи, ако не капу, а оно бар к а п и т а л. Право = маџарски се каже „јог". Са ј о гунлуком нема исти корен, али често има заједнички цвет. „Неколико" = тако се обично потписује под изјаве баш онда, кад би добро било знати колико их је и ко су. Динарски алпи = велика брда и стење, која су напредњаци навукли на Србију, да народ има под чиме с т е њати, Здрав стомак = то је оно што се иште од карловачких благодејанаца да може сварити несварено сочиво. Неримова сабља = карактеристика оних грофова, с којима се краљ Милан најрадије дружи. Начело = луксус, кога се мора одрећи свако, ко у Србији под Ник. Христићем жели да остане окружни н а ч е л н и к. Стев. В. Поповиђ = школски реферееат, који до сад због других пречих послова није могао баш свуде да доспе, али сада, као уредник „Српског ЈежеДневника", ваљда ће моћи доспети и куд треба и куд не требл. Богумили = тако се некад звали неки јеретични просветонооци у Босни. И сада има јеретични иросветопосаца, — али сад се не зову тако. Швајцарска = земља, за коју се каже: — »Иди па види!" — Али има на овом земном глобусу и таких земаља, за које се може казати: „Види, паиди!" (ПродуашЕе се.)

Досетке, наивности и др. из дечијег света, Наш мали Ранко учио код куће катихизис и баш је на глас пофторавао ове речи: „Поштуј старије својв да дуго поживиш на земљи" кад уђе у собу Милош, његов брат, који је само годину дана старији од њега, па чувши шта Ранко учи, рећи ће му: Ето видиш, мораш и мене поштовати јер и ја сам старији. — То Ранку није било баш право па му одговори: Е, и ја ћу бити старији па онда мораш ти мене поштовати. М и л о ш. Кад ти будеш старији, ја ћу бити још старији, и тако ћеш увек морати ти мене поштовати. Ранк о. Е да, у катихизису не стоји, да се морају поштовати они који су још старији, већ само они који су старији. Т.

Дошло неко сироче у нашу кућу да му што уделимо. Мати га уведе у собу, да се мало огреје и даде му нешто да једе. Ту је био и наш мали Ранко који не скидаше очију са овог сирочета. Мати запита сироче како му је име. С и роч е. Лаза.