Učitelj

444 ДРЖАВА И УЧИТЕЉИ

која је прокламовао закон у чешкнин основним школама. Ово је доиста лепа студија сад кад удружено учитељство наше мисли, да је крајње време, да се горе исписани задаци: права и дужности државе и учитеља и општина на боље уреде. Али и ако је ова студија лепа и потребна она тражи и више времена да се са њом забавимо. Ми тога немамо. С тога молимо читаоце да нас извине што ћемо ово изнети у главним потезима без детаљне обраде.

1. Какав је задатак наших осповних школа исти је задатак основним школама и у краљевини чешкој. И тамо наставом и васпитањем шире се по народу основи знања, вере и нравствепости, спремају се ђаци за учење у средњим заводима и за грађански живот.

У нас се у основним школама учи 4 или 6 год. У Чеха учи се 4 иди 8 година. Четири године уче основну школу обавезно само они ђаци у наси у Чеха, који су се учили врло добро или одлично па желе да продуже своје школовање у средњим заводима. Ови ђаци и у нас и у Чеха морају да полажу пријемни испит у гимнасији, Они, који положе пријемни испит добро, прелазе и уче се у средњим заводима; они пак који не положе, враћају се да продуже обавезно основну школу или мештанску колу, из које једино могу ђаци да улазе у одборну школу, школу индустриско-занатску.

Ово законско паређење у Чеха тачно се врши. Код наб, и ако је законом наређено да је обавезно учење у основним школама, другом алинеом истога члана овлашћен је г. министар «пре но што то буде могућно — наређиватџ што треба да се настава у Србији шири у границама које су год могуће.» Немогућне су границе, по сватању виших државних интереса, да буде у Србији више од десет виших основних школа; немогућно је да буде и једна продужна школа онако како је законом прописано; немогућно је да у Србији буде више од три стручне школе (у Краљеву, Крагујевцу и Букову) ! Докле је у нас и законом предвођена немогућност, дотле је у Чешкој могуће да има 69 занатских школа, а у Прагу 49 разреда у којима се уче 2184 ђака разним занатима! Поред ових школа постоје и курсеви: вечерњи и недељни. На ове курсеве слободно је доћи сваком оном младићу, који хоће да се учи. Они треба да имају бар [4 година и плаћају, ако нису старији од 18 година, школарине месечно по 50 крајцара, а старији од 18 година плаћају по једну Форинту. У овим се курсевима уче младићи цртању слободном руком и по моделима, моделисању или калуповању, као и другим потребама, које спремају младиће за грађ. живот.