Učitelj

НОВА ШКОЛА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ ОСН. И СРЕДЊИХ ШКОЛА 431

једно, а то је -— да наше данашње школе имају махна и да према томе не можемо очекивати оне плодове, које треба да нам донесу. За то се и мора приступити реорганизацији школа. данашњих. Ми морамо на темељу данашње школе створити нову школу, која ће бити у стању, да наше националне и културне идеале приведе у дело.

Збпља ствар је и сувише озбиљна п судбоносна, Дужност је и сваког образованијег Србина, да о овоме промисли и да своје мисли што објективније, слободно од свих заблуда и предрасуда, каже е да би се што пре и што правилније могла извршити та реорганизација школа ако је запста нужна, пошто се као неизбежна последица данас са свих страна тако једнодушно паговешћује. Нека нам се за то не замери, што смо хтели да чујемо мишљења свих, почев од сељака, па до учитеља и професора. А то је у осталом и нужно, јер у данашњем демокралском добу, где сви имамо једнака права, и шиштања далеко незнатније природе јесу ствар ошшта, пи морају се код свакога саслушати мишљења свих. Па зар би код питања о школама могло бити друкчије, и ко би на послетку смео казати, да је то ствар само учитеља и професора а не свих нас:!

Пека је на послетку допуштено и нама, да кажемо у каквом односу стојимо према свима споменутим захтевима за реорганизацију и према прекорима, који се чине нашим данашњим школама.

«Мал тапзв зете Аћпеп ећгеп, ађег пђег зје ћтаивз Готвећкеј(еп. Овако треба, овако мора бити и у погледу школа. За то и ми, одајући достојну пошту великим заслугама, које имају наше данашње школе, сматрамо за моралну дужност да придружимо наш глас у корист реорганизације. Ми смо у томе са свима њима солидарни, јер смо убеђени, да данашње школе зацело имају доста махна. Ну, како да се те махне и ти педостаци отклоне, као и у коме правцу, да се реорганизација изврши — у томе се од њих свих разликујемо.

По нашем скромном убеђењу задатак основ. школа, како се код нас данас схвата, јесте погрешан, несувремен и није основан на научним захтевима модерне педагогике. Ми верујемо, да услед тога потичу и многе махне данашње основ. школе, те је зацело и потребна реорганизација: а исто то вреди и за средње школе, гимнасије и реалке.

Овде би се могли даље запитати: шта је још узрок махнама и недостатцима наших данашњих школа '

Обично се каже а то је до ове године п на првој страни Сваког броја дружинског листа наших учитеља стајало: «учитељ