Učitelj

498 НОВА ШКОЛА М РЕОРГАНИЗАЦИЈА НАШИХ ОСН. И СРЕДЊИХ ШКОЛА ______________-___-______________________________-___- Пн ____________ и

је душа школи." Школа је према томе организам те душе. Међу телом и душом код човека влада у нормалном стању потпуна хармонија. Још се каже, да је у здравоме телу здрава и душа а где је душа здрава, ту је и за тело боље. Развиће душе код појединаца зависи од правилног развијања тела. Ну специјално пак овде, развиће организма, т. ј. школе зависиће безусловно од правилне развијености душе, тј. од учитеља. Школа је огледало у коме се огледа душа њена, њен наставник. За то, када се логички узме, биће излишно свако погађање, што су нам. школе пуне махна и нодостатака, биће узрок и сами наставници. За то и јесу велики захтеви, који им се данас стављају. Они морају бити на првоме месту «најврелији, најснажнији и најенергичнији људи целе земље, јер само такви енергични људи са чврстим и одлучним карактером, људи, који знају, шта хоће за што хоће и која средства осигуравају извођење онога, што хоће __ само такви наставници моћи ће створити људе са еноргич“ ним, чврстим и одлучним моралним карактером."

Ну није доста да само они те захтеве испуне, па да добијемо нову школу, која, би нас могла стално водити ка бољој будућности. То је прво и најпрече. Као такове треба их онда потпомоћи у њиховом светом послу, одклањајући све могуће сметње. | Преставимо себи, колико труда стане једног доброг рудара док из смесе разних руда и других састојака, из једног, тако рећи, конгломерата, одвоји зрнце каквог племенитог метала, једно | зрице, рецимо, чистог злата, па макар да има и најсавршенија, средства за то! Колико би му само снаге остало на располо“ жењу за његов даљи продуктивни рад, када би му руда била. што чистија и мање помешана са другим разним састојцима, када не би имао посла са тим конгломератом !

Колико ли би више постигао и како ли би сјајнији ресул= тати били!

Пренесите то на једног доброг, на једног идеалног настав ника и на његов рад. Колико ли и он мора узалуд снаге утро шити док из једног наставног програма, који је такође читав један конгломерат, издвоји, приреди и примени, што ће моћи бити од користи за што повољнији ресултат његовог васпитног рада у школи! Колико ли би се више постигло, кад би програм | био добар, те да наставник употреби сву своју снагу на извр | шење тога програма а и да не спомињемо, како често рђави програми коче напредак школе, сметајући и најбољег наставника | у његовом раду. По нашем скромном уверењу ово је и код наб случај.