Učitelj

________________ тако рећи, седиште и докле се оне у човечјој природи распростиру ".

Сва нам ова питања, изгледају, на први поглед, веома проста, — веома разумљива.

Да навике у нашем животу играју веома велику улогу; да су оне, тако рећи, извесне унутарње силе, које нас у нашем животу опредељују, да су оне рлавне животне чињенице; о томе не треба ни говорити. Пуно и пуно примера, прикуљених из нашег сопственог живота и искуства, моћи ће нам потврдити овако мишљење,

Зашто морамо попити свако јутро кафу пре него што отпочнемо свој обичан посао; — Зато што смо се на то навикли - -

Зашто пишемо, или читамо увек само дању, или само ноћу; = Опет, зато што смо се на тд навикли !

Зашто по неко само ленствује а неко је склон на превелики рад, на неизмерно напрезање; — Опет, услед наших навика, !

И онда, зар навике не играју огромне улоге у нашем жиВоту и зар оне нису бар један мали саставни 480 наше природе7 — Јесу да како.

Ја сам готов, ди важност навика, у животу свакога, појединца, па ако хоћете и читавога друштва, упоредим са извесном полугом о коју ов ослања сав наш живот — све наше делање и све наше радње.

8 нашега сопственога, проматрања, с позитивношћу тврдити: да наше навике захватају веома широко и пространо поље нашега живота,

Кад су навике овако моћне за природу појединаца, као и за живот и кретање читавога друштва, онда без сваке сумње постоји и то, да њихов постанак, није тако близу, нити пак он зависи много од нас самих. Ако желимо, да се о томе мало боље уверимо, неће нам бити тешко. Испитајмо живот и кретање мале деце, па ћемо брзо доћи до уверења да и у њиховој природи, има много навика!

Па, откуда су оне:

Без сумње, да бу и оне са њима рођене заједно на, свет, па им и оне, од чести, условљавају живот; јер новорођенчад без њих не би могла, опстати. Ми оваке навике крстимо: нагонима и сматрамо их, као нешто друго; али, и ако извесним нагонима леже узроци постојања, у самоме организму дечјем, опет се со позитивношћу може тврдити; да су те навике, које прелазе у наслеђе, с колена на колено.