Učitelj

ДЕЧЈЕ ИГРЕ 885

сред чисте ливаде. — Игра се лоптом која добро оскаче. — Ова се игра игра у свако доба године, но кад само нема блата. = а). Двојица играју овако:

Мере се на штап, па ко буде последњи, он први бије. Бије лоптом о зид, па је одбивену од зида вата; ако нема згодна зида, или ако је влажно време, па се не сме бити о зид, да се не би каљавом лоптом прљао, онда се бије тако, што се баца лопта у вис, па се вата. Онај други стоји уз њега.

При бијењу уза сваки метак рекне по један део од ових бројаница :

Иле-иле ! — иле-канџи! — нанџи-бери ! — врто- пузи! — врто-музи ! кара-каш! — беж“ куд знаш !... или: Један! — два! — три! — — — — — седам! или: Јтрва = русе! == трећа! == = он и седма !.... или: Матедеонињ! -— оторнињ! == == те недеља !

Ако, при овом бијењу, испусти, не увати, он беза, а онај други брзо узме лопту, и гађа га. Ако га не удари, не истера за, опет онај исти бије на исти начин; ако га пак удари, истера га, то сад промене улоге.

Ако онај што бије, не испусти никако, онда, пошто и седми пут увати лопту, брзо се окрене, и гађа онога другога, који је дотло већ побегао. Јурити га не сме. Ако га удари, потврдио је своје право, није изгубио игру, но опет он бије; ако га пак премаши, изгубио је игру, те сад онај други бије. -

И тако иде игра све даље.

6. Више њих играју ову игру овако:

Поделе се прво на двоје, па бацају „сушу-кишу:“ која страна добији, та бије прва. Бију све један по један. Кад испусти неко при бијењу, онда беже сви, који нису истерани, који се нису излишили, а од оних других гађа ко први довати лопту, ил ко уме најбоље гађати, ма кога од оних, што беже. Ако удари ма кога, истеран је онај, шта је био; ако не удари, онда опет бије исти, који је и пре био. Ако не испусти никако, онда на седми пут беже сви, од оних што беже, а онај гађа ког оће; овога пута нема замене у гађању. Ако удари. потврдио је своје право, те бије опет; ако не удари никога. он је излишен, па узима лопту други његов друг, те бије. — Кад сви избију, и сви се излише, добива, игру она друга страна, те она бије, а ови беже.

~

Вештина је главна у метању, и ватању лопте, особито ако је лопта

од гуме, па онда у гађању, и најпосле у опрезном врдању од лопте.