Učitelj

880 КЊИЖЕВНИ | ПРЕГЛЕД

тала школа и књижевност разних народа. Немци су већ раније издавали овакве годишње прегледе, а и чешки учитељи ето у том нису изостали. Ова књига ма да је први покушај у том циљу ипак је испао сјајно. Сама замисао заслужује свачију пажњу, а кад додам да је и изведена с врло лепим успехом, онда се мора одати хвала онима, који су радили на овим одиста красном послу.

Вобепка је подељена на 10 одељака. Сваки одељак је радио онај који ту врсту најбоље познаје, који се тиме бавио Писаца је дакле више, а то даје више гаранције, да су поједини одељци обрађени ваљано. У њима се говори о овоме:

Т. Чешка педагошка последњих десет година. (од 1882—1892). Др. Ант. Крецар у овом одељку говори о почетку педаг. литературе чешке из последњег доба, за тим о педагошком раду др. Г. А. Линднера, који је толико урадио на педаг. пољу, да за њега Чеси веле: после Коменског он нам је био највећи педагог и научар.

За овим се говори о др. П. Дурђику, који је по смрти Лин днеровој заступио његово место на прашком универзитету и такође доста радио на педаг. пољу. Даље се говори о педаг. радовима других, како о већим радовима, тако и о мањим, паио појединим ваљаним чланцима што су у разним часописима излазили. А све ово сређено јеи подељено у групе, те је у кратко изнето шта се и где писало: о васпитању телесном, умном и моралном, о васпитању у породици, у дечјим забавиштима, у основној и средњој школи, о васпитању у времену и друштву, и о васпитању женскиња.

На послетку у овом одељку говори се о радовима из круга историје педагогије, о преводима педаг. дела и о педаг. енциклопедији. — Цео овај одељак завршује се хронолошким прегледом у ком је кратко изложоно шта је штампом објављено у појединим годинама ове деценије. од 1882—1892. „

Пошто је овако у свему претресен рад за поменутих десет година, прелази се на одељак.

П. Чешка педагошка литература у 1893 год. У овом одељку пропраћена је мало опширније литература ове године. Ту је приказано преко 70 разних књига које су само ове год. изашле, а тичу се учитеља и шк. основних и продужних и учитељских. О свакој је у кратко казано шта је у њој и каква је, те они, којима су намењене, лако у прегледу могу видети шта је у ческој