Učitelj

ПРЕСВЕТНИ ПАСТОРЦИ 11

Како се у сретној земљи под управом једног даровитога министра — у нашој братској Хрватској — цени учитељ и учитељев рад, ми ћемо навести ове две службене објаве, које су изишле у 1Х св „5шепод б!азтка.“

„Приликом прегледања неких нижих пучких школа ит. Да... . ~ конетантовано је да “у неким школама получен са школском младежи одличан успјех“ „„и тако даље.

И министарство награђује само из 3 округа 8 наставника по 100 Форината, и 4 наставника по 50 Фор. Неки се награђују за успех у школи, неки за васпитање деце,неки за рад око пчеларства, а неки за цијепљене америчке лозе. Овако се постичу учитељи на ради подиже просвета у народу.

Још је лепша друга наредба истог министра просвете, она гласи:

Наредба нр. владе, одјела за богоштовље и наставу, од 25 коловоза 1895. број 12.943.

КОЈОМ СЕ ОГЛАШУЈЕ,

да је за |У. разред нижих пучних школа доштампана нова читанка, да се та читанка у школ. год. 1895|6. има да раби у |. иу.

р зреду нижих пучких школа, тер којом се позивље пучко учитељство, да саопћи кр. зем. влади, одјелу за богоштовље и наставу, опажене недостатке у новим

| читанкама.

Накладом кр. зем. владе, одјела за богоштовље и наставу, изишла је нова „Читанка за ТУ. разред нижих пучких школа“, која се књига у школ. години 1899/6. има да раби у ЈУ. и У. разреду нижих пучких школа.

Пошто је ТУ. читанка стављена у промет, имаде пучко учитељетво пријеглед о садржају првих четирију читанака, па ће до конца мјесеца свибња 1896. моћи изрећи суд свој о тим књигама. Тим поводом позивље се пучко учител ство, да опажене недостатке и то о свакој читанци на посебном арку, саопћи кр. зем. влади, одјелу за богоштовље и наставу, да се речене читанке могу коначно редигирати и стереотипирати и тако пружити пучкој школи на упорабу књиге, које ће низ година остати непромијењене.