Učitelj

14 ПЕДАТОШКИ ПРЕГЛЕД

од 18 јуна 1878 год. Законом се наређинаше да свака општина има. своју школску зграду. Народна екупштина одобрила је на ту сврху 60 милијона динара, као помоћ појединим општинама. Других 60 милијона беху одобрени као позајмица општинама опет на подизање школских зграда. Овој суми додавати су јоши други кредити тако, да ву се трошкови на школе попели у 1893 год. на 594 милијона или на 646 милијона, рачунајући ту и трошкове на учитељске школе. Школски трошкови износе на сваког становника по 11 динара. Тако је се и могло, да се само од 1878 год. подигне 31409 школских зграда, не рачувајући ту и школске зграде за учитељске школе.

1880 године установљен је грађевински школски одбор 'Он је св старао, да школске зграде задовоље све хигијенске и педагошке захтеве Тип једне Француске школске зграде, био је изложен на изложби 1889 године Зграда је имала поред учионица велики ходник, гардеробу, салу за гимнастику, стан за учитеља и одељење за одмарање и играње дечије на рђавом времену. (Све је то коштало 150000 динара, не рачунајући ту и куповину земљишта за школу и двориште, Разумљиво је, да су ови трошкови различити за разна места; негде мањи негде већи. Неке сиромашније општине са великим напорима их сносе, али се то драговољно чини, јер бар интелигентнији део масе народне свестан. је користи и важности, коју овновна настава има. |

Непотпуност статистичких података, не допушта Цеуаззеиг-у; да изнесе бар и овлашну слику школских зграда у осталим државама. Зна се, да је данас озбиљна брига појединих општина, да имадну што лепших и удобнијих школеких зграда. Троши се и много и драговољно на зграде основних школа. Не смем пропустити, да не напоменем Савезне Државе С. Америке. као сњетао пример. Укупна им имаовина у зградама износила је 1870 год. 650 милијона динара. За 20 година, та је се циФра утростручила. 1890 године, та је имовина износила 1715 милијона, динара !

Нови Велс са својих 1320000 становника потрошио је од1380 до 18928 год. на грађење школских зграда 58 милијона динара. Свака душа за 12 година, дала, је 50 динара на грађење зграда. за, своје народне школе. Пример достојан угледа! Упоређење ове државице са Србијом у погледу трошкова на школе, могло би нас само сневеселити Оставимо га за овај мах.

Европске колоније такмиче се готово која ће више учинити за своју основну наставу. Племенитије и корисније утакмице тешко је наћи!