Učitelj

310 У УЧИТЕЉ

0 овоме музеју постоји одлично мишљење као добро уређеној установи, која се и посећује добро.

Под именом Централне Библиотеке састављено је 9 нарочитих библиотека, међу којима су: библиотеке Рапетова, генерална библиотека, резервна, кружна, забавна, збирка француских и туђих повеља, школских радова и дублета.

Библиотека Рапетова и Генерална Библиотека чине једну целину, засебну, ма да прва има нарочито одељење. Оне садрже списе о Педагогици, класике, литерарна, научна и уметничка дела свих времена и народа. Књиге су уређене по формату. Тешко је наћи игде оваку једну збирку као што је Рапетова, од старих повеља, која би била тако многострука и интересна. Нарочито су многобројна оригинална документа која се односе на историју наставе у Француској од 1789—1808 г. Томе долазе још 200 манускрипта који се односе на наставу у Лотарингији и време револуције. Богаству музеја доприносе и 1 многобројни часописи француски и инострани као и многе ретке новине.

Јотп је драгоценија „Резерва“ састављена из 670 ретких дела већином из ХУТ века.

Научници налазе овде много интереса и љубитељи књига, чуде се рукописима од којих су многи и од велике новчане вредности.

Корисност „кружне библиотеке“ несумњива је. Она обухвата 108 дела из литературе, 57 из разних науке, 59 педагошких. Од ових 219 дела просечно се узима по 10 ексемплара на читање. У библиотеци има преко 3000 свезака.

Закони и школске наредбе уређени су по департманима и школама.

дабавна библиотека је скоријег постанка.

дбирка двојних примерака (дублета) има око 2000 дела. Махом су то школске књиге уређене по струкама.

1885 г. у библиотеци је било 21.000 дело и 200 манускрипта. Годишњи је прираштај око 2200 дела која се добивају куповином поклонима издавача, периодичним издањима итд. Ту долазе и сви најглавнији часописи Француски и других земаља.

Педагошки музеј има за географијску наставу 15 апарата за космографију, 138 велике карте, 32 рељефне карте, 44 специјалне карте, 85 разноврсних глобова, 64 географских и историјских слика.