Učitelj

10 У и ТЕ Љ .

„Васпиштна је вештина готово још у свом првом детињству, као што је лечничка вештина била у доба Хипократово. Проматрајмо од сада више детињу душу, дечје наклоности и болести; пробајмо лекове, огледана срећна лечења бележимо, а потребним извештајима упознавајмо публику ради опште користи. Можда ће се под овом погодбом за два столећа тако испунити празнина у вештини васпитачког рада, као што се слична празнина у вештини лечничкој могла испунити за више од две тисуће година после Хипократа. Особито је намера овога органа да прибере таква проматрања о добрим и погрешним наклоностима и навикама, да већ примењивана, или пробитачна средства за снажење или слабљење њихово, прикупи, па да их препоручи васпитачима за употребу у сличним случајевима“.

Даље се вели: „Какво би благо била збирка таквих опажања о природи дечје душе, кад би се оснивала на поузданом искуству! То би било најбоље градиво, из кога би се некада „после неколиких столећа, могао створити најпоузданији систем васпитне вештине“. Не само да би посматрачи и достављачи дечјих особина добили једнодушну похвалу и срдачну захвалност својих савреме. ника, већ би и потомство благословило њихов рад.

Очевидно подстакнут Уегеј-ом Е. Слг. Ттарр, професор педагогике у Халу, изразио се тада у свом покушају педагогике опширно о теорији педагошког проматрања:

С људском природом је као с временом: ми је само уопште познајемо. „Оне се (спољашње појаве човечје природе) морају, то је главно, тачно и потпуно схватити, и правилно описати. Само недостатак брижљивих и пажљивих антрополошких проматрања и поузданог искуства из тих проматрања, поред недостатака правилно изведених правила, јесу како ми се чини, узрок, што смо тако далеко застали како у политици и моралу, тако исто и у васпитању... Тек када би смо имали довољан број правилних педавошких проматрања и поузданих искустава, могли бисмо писати прави и потпун систем педагогике“.

Како ваља проматраши 7

Најпре се морају узети у обзир општи прописи, који важе за сва проматрања. Педагогу је нарочито потребно да, као учитељ и друг, има с децом. много додира, и да ниједно од садашњих „мњења... не усвоји тако, да га не напушта ни онда, кад је друго, ма и противно било, вероватније и боље“. ;

Каква проматрања треба. чинити 2