Učitelj

2 УЧИТЕЉ а

Покушај о најранијем образовању дечје душе у првој и другој години детињства“. (Сатре).

„Поучан и мио пример о васпитању мале деце“.

„Напомене о развићу карактера једног петнаестогодишњег младића“.

„Историја једног детета од две и по године“.

Потпору је идеји дао тада „Мавалп 2: Епаћгипоззеејепкипде“ од Кам Рћршрр Мот:г-а (1783 Н.). Појаву су његову радосно поздравили десавски педагози. Већи број расправа у Радагогтзсће Штетмапашпреп-у има да захвали за свој постанак овом магазину. Тако нпр. Жојке прича о својим најранијим успоменама; други износи „неколико сцена из свога детињства“, трећи доставља расправу с натписом: „Случајне мисли о првим утисцима и ранијим осећањима код деце“.

И „пријатељски савез васпштних ревизора“ поклонио је пажње дечјем испитивању. У Рјап-у Хит Кеттуоптоетк (1785) постављен је, између осталих питања за награду и овај задатак:

„Дневник једнога оца о његову детету од часа његова рођења с овим садржајем: верно излагање целокупног физичког и моралног поступања дететова, поред његових последица и утицаја; примећавање првих знакова саморадње, пажње, радости, бола, употребе тела и његових појединих делова, нарочито чула; напредовање телесног и духовног развитка; поступно образовање говора просте дечје граматике; прве клице индивидуалних наклоности и страсти.“

Стигла је, како ревизори веле, гомила списа о том предмету. Само су два оцењена као добра за објављивање. Један зато, „што је писац имао слободе, да сав начин дечјег рада удеси по Русовљевим прописима.“ Овај се отац с тога упуштао покаткад у такве екстреме, чије се последице не могаху догледати. „Али је његова вера у Русо-а и у природу била тако снажна, да га никакво страховање није могло омести,“ +"

Оба рада нису објављена у Кемаопотегк-у, већ брауншвајшком журналу филолошког и педагошког садржаја, који беше продужење његово. Први се појавио анонимно под именом: „Дневник једног оца о његову новорођенчету.“ Други носи натпис: Фрагменти једног дневника о развитку телесних и духовних подобности и дара једног детета од РГпедг. И. Јоп. ОШетиг-а,

1 Радови К. Р!. Могиг-а и његових сарадника на „Масадп“-у нису овде узети у обзир, пошто не улазе у оквир ове расправе.