Učitelj

У ОЗРЕН

ШКОЛА БУДУЋНОСТИ —- РАДНИЧКА ШКОЛА 19

Дакле, само знање о целом човечјем бићу може образовати основ науке о васпитању и васпитне теорије. Упоредо са антропологијом или науком о човеку, мора се и знање из социјалне политике, знање о човечанској заједници, поставити као основ педагогике, јер оно одређује практично уређивање васпитног и образовног живота, стања; оно одређује праксу педагогике. Ми ради тога подижемо са пуно свести свој глас против учења, да је само психологија основ педагогике и да то може бити. _

Наш је поглед, природно, јерес; ми то врло добро знамо, али је ова јерес нужна за заснивање радн. школе, и ова ће јересу у будућности као света истина важити.

Ми смо, дакле, доказали, и сваки то увиђа, да су Кершенштајнерови разлози за увођење ручног рада неосведочени и доста слабим доказима поткрепљени. Ови су разлози, наиме, такође за старе школе. 70 су сшари основи, али нова промена захтева п нове основе.

Тако, видимо да заснивање нове реформе, која из основа руши стару, као што је промена садашње школе у радн. школу, није тако лака, него у правом смислу тешка задаћа. За решење те задаће, мора се темељно познавати не само педагогика, већ се мора са њом истрајати. Пре свега, мора се поставити један пространији, виши васпитни циљ него што је досад био. Ми смо то учинили и васпитни циљ овако формулисали:

Циљ васпитања је хармонијско образовање човека у свима правцима, по физичкој, духовној, социјалној и моралној природи његовој. Човек је телесно, духовно и морално биће и све те његове стране морају се на његову срећу и за добро друштва развијати. Наш ће се васпитни циљ допасти индивидуалисти и друштву; он је индивидуалистички и социјалистички; он избегава заблуделе и претеране индивидуалне педагогике као социјалне педагогике. Човек не сме само за себе или само за државу бити васпитан, већ се мора он и за себе п за државу образовати.

За ово хармонијско развиће целог његовог бића, васпитни ручни рад је не само веома користан, већ и потпуно неопходан. Васпитни ручни рад има најбоље васпитно и образовно друштво.

Посматрање (очигледност) и рад.

Господин Кегзсћепзјејпег је отпочео своје предавање са једним позивањем на Песталоција и закључио га је опат позивањем - 2ж