Učitelj

94 | , УЧИТЕЉ

Б. И а А В. КЛАСИ КАСА ДО О 1 2 8 4 5 6 15

10 20 Ф“« евесвеоосоооовфеФеее«вФ"осоооовввеве Пи н Ињ———

ван _____-_----=И

У све четири ове таблице оперише се са бројем 8. Код таблице А упознаје се „колико пута“ а не „колико је.“ То се чини и код Б гдје се употребљавају тачке и други знаци на којима се лако распознају десетице. Код Ви Г групиране су линије и тачке у десетице и осмице; граде се од тих знакова једноставни облици у природном десетинском систему.

Начин представљен под В и Г врло је згодан и очигледан и сваки учитељ може га на табли или артији лако представити. Природно је да се не може све оно, што је потребно ни на овај начин постићи; за то и двојимо да ће се код ма какве очигледности моћи тачно очигледно представити таблица множења.

Изумљивање разних учила помоћу којих треба дјеца да науче лако рачунати дошло се дотле, да се овај рад удаљио од природе и постао је комплициран, што отешчава успјех.

3.) Таблица множења мора се добро учврстити. Учвршћавање се постизава осим очигледности и великом вјежбом. Претходне вјежбе у сабирању и одузимању морају дјеца добрб знати. Добро треба пазити на то, кад памћење изневјери, да се поврати натраг на ове вјежбе. Најбоље ће се учврстити таблица множења ако се много вјежба писмено и усмено, како у школи тако и код куће. Код усменога учвршћивања слух је врло важан чинилац, за то му треба посветити особиту пажњу. Гласан и лијеп изговор, појединце и у хору, чини да ће рад донијети користи. Ставови се говоре један за другим, али не тако да су везани, него да сваки за себе чини цијелину. Кад ученица, било у хору или појединце, говоре таблицу