Učitelj

Б

| |

ИН РМ

НАЈГЛАВНИЈЕ ЖЕЉЕ НАШЕГ УЧИТЕЉСТВА 29

2). Ако покажемо на 5 у 2 усправној линији, дакле даје 5 горе, то дјеца говоре 2 Х 5, на 2 у 8 усправној линији дјеца говоре 8 Х 2.

8). Код ове таблице дјеца виде и из сабирања колико продукат мора бити. Н.пр. покажемо на 7 у 3 усправној линији дјеца изговоре : 3 Х 7 и уједно виде даје 7 +>7 + 7 = 21.

4). Рад са овом таблицом штеди снагу учитеља, а може учитеља замјенити и који ученик.

Милутин Станковић.

НАЈТЛАВНИЈЕ ЖЕЉЕ НАШЕГ УЧИТЕЉСТВА,

ХХМШ Учитељска Скупштина усвојила је дројект закона о нар. школама, који је израђен сарадњом Главног Одбора Учитељског Удружења, учитељских друштава и радом посебне учитељске скупштине. .

У овоме пројекту сконцентрисане су све жеље учитељства. Он је створен дугом студијом и искуством оних, којима је живот народне школе најбоље познат, као и све сметње, које њен напредак ометају.

Пројект закона о народним школама овакав, каквог је усвојила учитељска скупштина, може се сматрати као најбоља основица једног напредног закона о народним школама, коме имају тежити политичари и државници, и сви они, којима напредак просвете лежи на срцу.

Нећемо овде понављати о старим утврђеним истинама, које су давно освештане, да је просвећеност народа темељ финансиског, економског и политичког напретка и развитка народног; нећемо доказивати да материјалне жртве за просвету нигда нису скупе ни непродуктивне, већ да оне баш појачавају извор општег благостања народа и државе; нећемо надугачко говорити ни о првенственој дужности демократије да просветне реформе оствари, јер је просвећеност народа темељ истинске демократије и будућности њене, услов напредног самоуправног живота народног; па нећемо расправљати ни о моралној дужности првака демократије да се обазру на живот људи, чијим су скупим жртвама и великим напорима добили поверење народно.

О свему је томе писано надугачко и нашироко, и ми би имали