Učitelj

30 ушпитеЕљ

само да понављамо старе ствари, старе болове и пребацивања, и да доказујемо ствари давно доказане. Не чинимо ово и зато, што смо уверени: да је код свију меродавних сазрело уверење, да ово питање није више само учитељско, него и — државно, и да у Ср: бији, земљи земљорадника, где од сваке стотине сељака има писмених једва 13, да су ту просветне реформе, које би убрзале просвећеност народа, неопходне, услед чега су оне предмет старања сваког правог државника и политичара.

Према овоме остаје само питање о начинима да се народној просвети помогне, о начинима који би општим државним интересима најбоље одговарали.

Нама је мило што се у овом погледу жеље учитељске поклапају са општим државним интересима, и што би остварење тих жеља допринело да основна школа одговори потпуно своме задатку, ономе што се од ње очекује.

Решењем питања о материјалној награди учитељској, биће у исто време решена и садања криза учитељска. Повећана награда учитељска задржаће у учитељству, а и привући у њега већи број јачих и енергичних снага учитељских. Без тога узалуд је отварање нових учитељских школа. Излишно је доказивати да ће у учитељу, материјално осигураном, бити далеко више снаге и одушевљења за рад и у школи и ван ње, но што је данас у људи који се — та стидно је и рећи — за свој тешки живот и рад у забаченим селима и запуштеним школама награђују наградом мањом но што је плата среских пандура.

Како ми задуго нећемо имати онолики број учитеља, колики је потребан да би се сва деца школовала (требао би број учи_теља пет пута већи бити но што је данас), то повећавање писмености држава мора, поред редовног школовања, вршити и нарочитим курсевима, зимским течајима итд. Може ли се од људи запостављених и клонулих у безизлазној борби за опстанак, сав тај рад очекивати; А шта да кажемо о оснивању земљорадничких задруга, народних књижница, предавањима за народ и осталим културним и патриотским установама у селу, чија душа и покретач мора бити народни учитељ» Може ли човек у онаквим материјалним приликама, у каквима су нарочито млађи учитељи наши, имати довољно снаге и ауторитета за све тог... Друго важно питање јесте — издржавање нар. школа.

Уређењем издржавања народних школа на бољој основи, постићи ће се да учитељу једина брига буде настава, и да сло-