Učitelj

92 УЧИТЕЉ

савести учитељске. Каквих бедних типова није било, који су ту улогу вршили !

У доцније време та је се професија изменила у неку врсту просветних кулучара. Да би се свалио огромни део просветне администрације са министарства: просвете, тражени су људи, који ће за мизерну награду све то отправљати. И кад су се сви бољи и угледнији људи — због материјалних разлога, несигурности самог положаја, а неки и из других узрока — од тога извлачили, онда су се узимали често млађи и неискуснији, да буду старешине старијим и искуснијим учитељима.

Ни у једном ни у другом овом случају, о оном високом циљу и задатку школског надзора, није било ни помена. Нама међу тим просијава пред очима далеко већа и светлија улога сталног шк. надзорника, који, исто к'о што је учитељ светлило међу сељацима, мора бити светлило и духовни вођ учитељима. Ми замишљамо. да он и по интелигенцији и по стручној спреми мора.бити ауторитет, коме ће се учитељи, самим тим што је такав, драговољно покоравати. Задатак његов је усавршавање учитеља и буђење њихово на културни и просветни рад и ван школе. Он је иницијатор и покретач, који ће храбрити, упућивати и одушевљавати на рад људе, којима често самоћа и монотонија сеоског живота умртви и успава снагу. Он је тај, који солидарно са учитељем, има да буде одговоран за ради успех у школи. А да би то био, он мора имати умне снаге и стручне спреме у толикој мери да буде узор, који ће указивати нове путове и расветљавати учитељу све оно, што му је у области педагошке науке тамно, нејасно и добро непознато. Са таквим би тек надзорницима с успехом могли оживети стари з60рови учитељски и постати срество за развитак духовног живота у учитељству, за буђење интереса за науком и усавршавањем. Овакав надзор требао би да буде у вези са укидањем данашњих оцена, којима се учитељски рад квалификује и које сувише од штете но од користи.

Најкраће речено: Нама треба стални и стручни шлолски надзор да неуке поучи, клонуле да дигне, застраниле да доведе у ред, и да немарне општинске власти намора да тачно врше своје обавезе према школи.

Ми се детаљно нећемо овде упуштати у извођење и уређење шк. надзора, начелно само обележавамо задатак његов, а према таквом задатку, лако је оценити како треба извести уређење његово.

Материјална награда учитељска, уређење издржавања школа,