Učitelj

ПОДИЗАЊЕ И ИЗДРЖАВАЊЕ НАРОДНИХ ШКОЛА 358

п стални школски надзор — три су ствари од којих зависи напредак народног просвећивања и стварање могућности да основна школа одговори своме задатку.

Све три ове жеље учитељске д школске потребе прецизоване су у пројекту, који је усвојила овогодишња учитељска скупштина, Ми их овде поново истичемо као најважнији део просветне политике, који мора бити предмет озбиљне пажње оних, који народном просветом управљају.

За остварење ових жеља ми поново дижемо свој глас. Решити ова питања значи убрзати просветни напредак, увећати за краће време проценат писмености, добити за кратко време далеко већи кадар добрих учитеља, који ће имати и снаге и одушељења да не само путем школе, но и ван ње, учине за народно просвећивање све што се од њих тражи.

М. Б. Радишић, учитељ.

ПОДИЗАЊЕ И ИЗДРЖАВАЊЕ НАРОДНИХ 1КОЛА

И ако Србија, као држава, живи самосталним животом скоро пуну стотину година, она није успела да за то доста дуго време покаже напретке у свима правцима, који би јој дали могућност и право да стане у ред напреднијих европских држава. Нарочито се мора истаћи да је Србија знатно изостала готово иза свих европских држава у кулшурном напредовању. Међу тим неоспорна је истина, да се данас могу. одржати као пуноправни чланови међународне заједнице само они народи, који располажу високом културом, јаком моралном снагом и великим економским благостањем.

Наш вечити изговор, да нас у културном и другом заостајању правда петвековно робовање под једном некултурном држаВом, не сме се више узимати у рачун. Ми заиста јесмо робовали Много и дуго, док су остале државе правиле разноврсне напретке у свима правцима па и у култури, али се ничим не можемо оправдати, што после престанка робовања, за читавих сто година само-. сталног живота државног, не бисмо увиђавни и вредни да више

# Овај реферат је прочитан на. беличком учит. збору у Јагодини и збор је: донео одлуку да се оштампа у друж. органу „Учитељу“.

УЧИТЕЉ : у т 8