Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 447

1. Данас је основна школа бачена у наручја непросвећених сеоских општина, које својом примитивношћу и некултурношћу својих часника коче и онемогућавају сваки плодан и успешан просветни рад. Отуда су данас огромна већина школа, с једне стране, до невероватноће нехигијенске, убиствене и за ђаке и за учитеље, а с друге стране стално неснабдевене чак и најнеопходнијим потребама за рад. ;

2. Систем наставе у народној школи толико је неразуман, да његова неподесност и бесмисленост јако повећава и онако превелике школске невоље.

3. Учитељ је данас срозан на степен најуниженијег државног службеника. У учитељску се службу, под именом „вршиоци учитељске дужности“ у маси увлаче типови не само без икакве спреме, него и са најнижим моралним квалификацијама. Плате сталних учитеља које су данас мање него пре тридесет година, и ако су животне намирнице знатно поскупиле, доводе учитеље у бескрајно мизеран материјалан положај, у коме он са својом породицом, тако. рећи, постепено, физиолошки умире од глади и налази се у сталној немогућности за сваки културни рад. У данашњим приликама за живот почетна плата не сме да буде мања од 1200. динара.

4. Удружени учитељи су до сад најмање водили рачуна о себи. Они су своме удружењу стављали најразличнитије идеолошке циљеве и своју снагу трошили на препорођају народном и оснивању разних хуманих и филантропских установа. Држава у чијем политичком програму просвета представља последњу тачку, и која на супрот баснословним издацима на непродуктивне циљеве, не предузима ништа за народно просвећивање, та је држава с планом упућивала учитеље на једну идеолошку акцију, и то не само путем њиховог претходног образовања, него и систематским унижавањем њиховог позива и ограничавањем њихове слободе, савести и рада.

· Сложивши се у свему овоме, ванредна учитељска скупштина, имајући за задатак да протествује против свега мизерног стања. школе и учитеља, доноси ову резолуцију :

1. Нема израза који би били довољно јаки да изразе негодовање и протест против толиког занемаривања основне школе и њених радника. Удружени ће учитељи морати од сад да поведу енергичну и упорну борбу против свих чинилаца, који не само да не излазе на сусрет њиховим раније већ истакнутим захтевима, него својим поступцима све више унижавају и онако "унижени њихов положај. ;