Učitelj

448 : УЧИ ТВ ЈЕ

9. Да би дали виднога доказа своме великом огорчењу и про-

тесту, ванредна учитељска скупштина оллучује, да учитељи и учитељице Краљевине Србије одрже у целој земљи на дан 4. фебруара 1912. године зборове у среским местима, на којима ће поред ма-

нифестација против просветне политике последњих година одредити и друга средства започете борбе.

3. Ванредна скупштина одлучује да се учитељи и учитељице из све снаге одупру свакој делимичној, привременој поправци тешких школских и учитељских прилика. Најодлучније одбија намеру да се повећање почетне плате реши помоћу неког засебног додатка или пак платом која би била мања од 1200 динара.

4. Ванредна скупштина бира један одбор који ће, у споразуму са управом удружења, поред извршења ове резолуције стално и енергично радити на спровођењу учитељских захтева у јавности, проналазити нова средства за борбу. и о свему обавештавати све учитеље у земљи.

Председник ванредне Учитељске Скупштине

Урош Благојевић Секретар

Милан Рабреновић

Ову резолуцију предали су Г. Министру нарочити изасланици Скупштине. |

Примајући је Г. Министар је изасланицима казао: да је хтео ода учини сад само делимичне најнужније измене и допуне у закону с тога, што је овај закон у главноме добар, што је Скупштина оптерећена великим и пречим послом, што идуће године мисли да · изврши системски целокупну реформу свих школа, а зато треба више времена и студије. Али кад учитељство хоће измену целог закона, онда ће он наредити да се изради и цео пројекат.

Што се тиче плата рекао је: да је почетна плата збиља мала и да ће се она повећати, али да ли ће она бити 1000 или 1200 дин. не може тачно казати, јер то не зависи само од њега негоим одЕСкупштине и од чланова у влади. Он ће се старати да постигне толико, како ће учитељи бити задовољни.

%

ЗАПИСНИК Ш СЕДНИЦЕ ОПШТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ ДРЖАНЕ 7. АВГУСТА 1911. ГОД. ПО ПОДНЕ

Секретар, г. Жеравичић, чита приспеле поздраве. Скупштина

прима са: „Живели!“

а»