Učitelj

»

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 449

Секретар чита записнике ! и П седнице Опште Учитељске Скупштине. Оба су примљени без примедбе.

Престављени су Скупштини гости: Мића Поповић, председ. духов. суда; Д-р Николаја Велимировића и Милана Требићевића.

Скупштина се одазвала са! „Живели !“

На дневном је реду доношење резолуције поводом одузетих политичких права учитељима.

Известилац одбора за нацрт резолуције, г. Вој. Шумкарац, мотивише на којој су основици израђивали нацрт резолуције.

Настала је жива дискусија, у којој су узели активнога учешћа: Жив. М. Радосављевић, Милан Смиљанић, Драгољуб Димитријевић, . Милутин Станковић, Јован Поповић, Спасоје Конић, Чед. М. Тодоровић, Милан Поповић, Душан Михаиловић, Ђур. Димитријевић, Дамњан Митровић и Драг. Михаиловић.

Сви су говори били једнодушни. Сви су оштро критиковали творце чл. 32. зак. о држ. рачуноводству. Износили заслуге учитеља на политичком пољу, доказивали искрени и идеални рад срп. учитеља на стварању демократизма у Србији. Они, који би требали да тај рад признају, скрећу са тога правца и одузимају учитељима већ извојевана политичка права.

Известилац је, пошто је листа говорника исцрпљена, прочитао нацрт резолуције, који је Скупштина у свему примила, не усвојивши. предложене додатке појединих говорника.

Вој. Р. Младеновић чита предлоге своје и другова:

1. да се одредба Правила о количини члан. улога редигује тако, да би се дало могућности и млађим учитељима дау Удружење ступе, и да се одредбе о Посебној Скупштини редигују.

и 2. да се реорганизација Учитељскога Удружења стави на здравију основицу и да то буде предмет рада идуће Учитељске Скупштине.

Упућен Одбору за предлоге и молбе.

Председник закључује седницу. Другу заказује за 8. августу. 8 часова пре подне, напомињући да ће се тога дана у 11 часова приредити парастос добротвору Јов. Гавриловићу и другим умрлим чланов. Учитељског Удружења. '

7. августа 1911. године, Београд. Председник,

Урош Благојевић Секретари: 5

Јов. Д. Костић, Влад. М. Жеравизић, Влад. Т. Симић.

Оверавају записник:

Јов. Т. Тодоровић, Ник. 7. Соколовић.