Učitelj

450 УЧИТЕЉ

ЗАПИСНИК 1У СЕДНИЦЕ ОПШТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУШШТИНЕ ДРЖАНЕ 8. АВГУСТА 1911 ГОД. ПРЕ ПОДНЕ.

Председник отвара седницу у 8; час. пре подне и позива секретара да прочита записник.

Секретар, Влад. Т. Симић, чита записник Ш седнице, који је примљен по примедби Јов. Поповића: Да јеи Драг. Михаиловић учествовао у дискусији чл. 32. а то није било унесено у записник.

Председник саопштава да је на реду извештај о раду Управе. Напомиње да је рад одштампан у Годишњаку, те је сваки имао прилике да га проучи. Осем тога, то је питање решила и Посебна Учит. Скупштина преко свога извештајнога одбора, — па мисли да би и ова Скупштина требала то да прими, ако нико не би имао што значајније и крупније да изнесе.

Пошто се нико не јавља за реч, председник објављује: да ЈЕ! Скупштина примила извештај извешт. одбора онако како га јен Посебна Скупштина примила.

"ИЗВЕШТАЈ

ИЗВЕШТАЈНОГ ОДБОРА О РАДУ ГЛАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА ЗА 1910—11. ГОДИНУ

ПОДНЕТ ХХПЦШ. УЧИТЕЉСКОЈ СКУШТИНИ.

Извештајном Одбору је част да поднесе ХХУШ Учитељској Скупштини овај извештај о раду Главног и Надзорног Одбора Учитељског Удружења у 1910—11 години, чији је рад у главноме проучио.

1

Извештајни се Одбор на почетку свога рада конституисао. · изабравши за председника Димитрија Соколовића и за известиоца Димитрија Ј. Стојановића.

П

На првом месту Извештајни Одбор мора да помене немилу појаву, давање оставке једног великог дела изабраних чланова Главног и Надзорног Одбора. Извештајни Одбор неће да изналази мотиве за такав поступак после датог им поверења од стране ХХМП Учитељске Скупштине, али констатује тај појав, јер је он могао имати штетних последица по Удружење нарочито у оним тренутцима, кад је започет рад на тако великом делу, као што је подизање Учитељског Дома.

_ Констатујући то Извештајни Одбор мора у исто време да похвали присебност, коју су таквим приликама показали остали чланови Главног и Надзорног Одбора, који се оставкама својих другова нису збунили, нити су у раду застали, о чему нам је најбољи сведок већ готова велељепна зграда Учитељски Дом. Похваљујући: