Učitelj

Сантименталност у савременој настави 425:

спитања, како би се само искоренило свако насиље из школскенаставе. Дошло се најзад до најпаметнијег закључка: индивидуално задовољство и расположење треба да буде једини мотив целокупног рада. Појам о дужности не треба да игра више никакву улогу у будућем васпитању, а у кући и школи прокламоваће се„философија веселог живота“. На свима учитељским конференцијама дебатовано је о томе, како ће се ученицима учинити пријатнијим и лакшим изучавање овог или оног предмета. Резултат“ је био парола: „Песма у школи нека се ори!"

И о свему овоме одјекну и литература. Само се по себи разуме, да се овде истиче она негативна страна: разорна дејства и последице као пројекат педагогике насиља и бруталности неразумних учитеља и васпитача.

Дневна журналистика врло радо говори о прљавим случајевима ђачко — наставничких конфликата, и ђачка самоубиства. су омиљена репортерска тема. Романска литература обилно је обрадила последњих година тему злостављања омладине, дечје патње: ту слабо обдарена деца падају као жртва убиствене родитељске сујете и грубог неразумевања школских харамија, како. би се по тим описивањима могло рећи за васпитаче и учитеље. Деца се ту дотле драже, муче и шибају, док изнурена и измучена не подлегну. Идеални младићи, млади генији, који осећају потребу да мисле својом главом и иду својим путем, третирају се: шаблонски од просечних учитеља, који ретко кад имају шансе“ за разумевање индивидуалног живота, и ако деца то не подносе и не погну главе, злостављају се, грде, муче, док не скоче у воду или се не маше револвера, да прекрате свирепо мрцварење.

Као школски романи, исто су тако код публике омиљене и школске драме, које се по закону тражње и понуде, обилно фабрикују и изводе на свима бинама на увесељавање шаљивих гомила. Ту се одводимо на учитељске конференције, на којима“ одају слике грозоте наставнички трибунали и инквизитори. Директори, управитељи и наставници појављују се ту као глупе, чакнуте, будаласте, подле и грубе судије и уједно сатанине слуге, . којима причињава необично задовољство, да принесу дрва на: ломачу, на којој ће оптужени бити спаљен.

Тако теорија и литература. И педагошка пракса стоји под, овим притиском. Са свих страна тражи се, да се захтеви умере..