Učitelj

Припремна вежбања за почетно писање 281

плаве порције на мом сталажу, врата су трупила; нестало је: баје и баше. —

Оставили смо дете једно време на миру. Готово у први сутон обилазила је пријатна лекарка одељења. Чим је детету пришла видео сам да је мајка пошто је дете поставила у седећи став, нежно му је почела скидати ону „малу“ кошуљу. Дете се при томе превише напред прегињало, тежећи да му скинута кошуља одмах падне на мошнице. То је лекарка приметила и знајући вредност нашег патриархалног стида била му је на руци. Дете је њена наређења правилно извршавало: лепо и дубоко дисало и кашљало јаче и слабије. Рекло је како се зове и одакле је.

Том приликом лекарка је наредила да ја пређем у једно суседно одељење, те сам увече са жаљењем изашао посматрајући ово дете, које док сам ја преко собе гецао очи није скидало с мене.

Осамљен после тих часовних епизода са грешним дететом, ја сам се дао у неко размишљање и осуђивање. Најзад, ако су одрасли осуђени да прелазе преко тих неправилности, нетактичности и нетачности у поступцима, опхођењу и манирима и преко неуредности ствари и прибора, зар су на то исто осуђена и невина децар Јесу. Истина, деца све то осећају на други начин, осећају нешто друго, нешто кобније.

Колико је такта и нежности, колико је познавања дечје природе потребно онима који с децом раде, па да им се она повере и да им отворе своју душу!

|__________________________

НАСТАВНИ РАД

Припремна вежбања за почетно писање

од Јована Петровића, учитеља у Београду

Као што се у првоме делу није устављало на припремним вежбањима за почетно читање у ширем и најширем смислу, исто тако неће се ни овде говорити о припремним вежбањима за почетно писање у најширем и ширем смислу. Ово поглавито стога. што садања школа управо и не зна за ова вежбања. Зато ће се мало ниже одмах и прећи најпре на припремна вежбања за почетно писање у ужем смислу. Па пошто се иза тога прикаже и Јов. Миодраговић, — који баш у овоме делу чини најзначајнији изузетак, јер се увелике не слаже са својим претходницима, прећи ће се и на припремна вежбања за почетно писањеу најужем смислу.

Ради потпуности опет и овај део отпочињаће се мислима самога др. Натошевића. А он на почетку ових вежбања вели: