Učitelj

Питање антиалко%олне наставе 445

духовни живот. М најзад приказати развитак свих страсти и навика, личних и друштвених. Сви злочини и рђава дела. Умањивање диспозиција, утирање талената. Душевно растројство. Исте људе, са свим овим особинама приказати у трезвености, чистом животу и правом природном васпитању, образовању и деловању као корисних друштвених чланова. На тај начин приказавши потпун утицај алкохола на развитак индивидуалног и социјалног живота, васпитаће се млади нараштај у трезвеном духу, који неће никада посрнути и поћи путем алкохолизма, јер према истом носиће трајно уверење одржања на висини светлог живота и светлих идеала. Филмови имају велику моћ и снагу деловања. Они буде интерес према многим социјалним појавама. Само их треба искоришћавати у настави. После њиховог успешног извођења долази реч наставника да све приказане форме популаризује пригодним предавањима и говорима. А где је год могуће то чинити још за време извођења филмских претстава, у ком случају настава постаје још утицајнија и плоднија.

9. Приређивање школских изложби из антиалкохолног покрета. Ту се може приказати рељефно, цртежима и разним писменим саставима. Изложбе треба првенствено да посећују ђаци са својим наставницима, који ће им истаћи значај и вредност свих приложених објеката и на часовима наставе водити дискусију.

3. Школска библиотека. Васпитање ученика у антиалкохолном духу кроз школско образовање треба да се настави школском лектиром и литературом. Зато она мора бити одабрана. Домен ученичког образовања одређује њену висину и величину. Улога наставника ни овде не би отпала. Он је у сваком случају вођа, покретач. Познајући своје васпитанике упутиће их на погодну лектиру, одредивши лично свакоме литературу односне одговарајуће садржине. На тај начин васпитање иде увек једним правцем и једном циљу, коме се служи.

4. Контакт ученика и наставника у ваншколском времену. Продуктивно васпитање захтева уређење школско по савременим идеалима образовања. Васпитаници школским васпитањем морају да добију што више спреме и способности за живот, како би доцније као чланови друштва изводили културно деловање. Да се школско васпитање у ваншколском времену не би извитоперило поставља се потреба да наставници одржавају интимни контакт са васпитаницима и у ваншколском времену, пошто у нас школе нису интернатски уређене.

5. Заводско васпитање доприноси велико отстрањење штетног утицаја средине, а много помоћи за васпитање у антиалкохолном духу. Школа, у којој би био интернатски уређај, али са свима модерним и савременим потребама, васпитавала би ученике потпуно чисто и природно. То васпитање требало би отпочети одмах од детињства, док се још нису створиле рђаве навике и особине. Песталоције, који је свој завод у Ивердону организовао у овом