Učitelj

120 __ Василије Пејхељ

Тај стандарт овако изгледа: Од 1—6 недеље дете осећа задовољство при додиру усана. - 8—1 изражава задовољство када види нове предмете. 12—16. , смеје се. Моторни дечји живот развија се према моторним стандартима овим редом:

Од 1—2 недеље — сисање и спавање. 3—4 > хвата уснама цуцулу. 5 - у лежећем стању окреће главу. 6 . Опире се ножицама, глава се још не држи. 7—8 . Подиже главу, али упочетку слабо. 8—9 % Леђа су доста ојачана. Сада се може окретати.

Још ништа руком не може да ухвати. Прсте држи у песници и ослобађа их само када једе или спава. 10—12 недеље Покушава да седне.

МЕ Почиње да сише свој палац.

12—14. , Глава се добро држи. Цупка ако га држе.

14—16._,„ . Ритмично цупкање уз музику; познаје своје име.

16—197, Развијају се покрети за пружање и хватање, подједнако се служи обема рукама, покушава да се дигне.

90— 292 . Подиже предмете да их види, пре него што ће их ставити у уста.

20—24. , Самостално седање без туђе помоћи.

Од 6—7 месеци Хоће да стави у уста велики прст од ноге, подиже предмете и ставља у уста; воли да баца и да скупља ствари. Показује интерес

за животиње. Познаје своје име.

1—8. У, Диже се на руке и колена; може да седи. Лежећи на леђима подиже ноге горе и спушта их доле.

59! 5 Може само да седне и да легне. Почиње да пуже. Разуме „не“. |

9—10., Покушава да стоји, држећи се једном руком Велика активност руку. Воли да затвара и отвара, да вади ствари из фијока и да их враћа натраг.

10—12. , Покушава да хода. Разуме неколико речи. Разуме кад му се нешто забрањује.

То је мотористички стандарт безубног детињства, за који Блонски каже да има више практичног интереса него ли научне вредности.

Што се пак тиче развијања говора, писац држи да његов почетак можемо наћи већ у другој недељи детињег живота. Први глас које дете изговара је а. На крају првог месеца, у вези са сисањем, јавља се звук помешан с шумом налик на глас 6 или м. У другом месецу чују се звуци уснено-носни и уснени, крајем другог месеца — грлени, и најзад зубни. ПА

У развијању дечјег говора има ипак стадиума кроз које је прошло и човечанство.

пратња