Učitelj

124 Радомир Д. Гаћић

звијању тела и психе човечије. Разне снаге и способности тела и психе човечије имају своје одређено време јављања, растења и развијања. Према ритму растења и развијања телесних и душевних снага и способности младост се може поделити на: 1) рано детињ«ство, 2) детињство, 3) пубертет и 4) младићство — девојаштво. У свакоме од ових доба живота телесноме развијању мора да се поклони потребна пажња.

Рано детињство је доба од рођења па до пете, шесте илн евентуално и седме године живота. И у раноме детињству, с 06зиром на ритам растења и развијања телесних и душевних снага и способности, могу се уочити извесни периоди развијања: 1) прва година живота по рођењу; 2) доба од 1 до 3 или 4 годинеи 3) доба од 4 до 6 или половине 7 године. У раноме детињству постављају се темељи телесноме, психичкоме-интелектуалном и социјалном или етичком развијању човека. Данас је више него тачно да постоји корелација између телесног, душевног и социјалног развијања, усавршавања човека. Корелација развијања телесних и душевних снага и способности нарочито долази до изражаја у раноме детињству и у то доба, у интересу правилног развијања детета, телесно васпитање, ако неће бити једино, онда мора бити у многоме апсолутно доминирајуће средство у општем растењу, развијању, усавршавању детета. Нагли, бујни развитак телесних снага и способности новорођенчета захтева нужно и телесно васпитање, да би се те његове снаге правилно и довољно развиле.

Посматрајући физиолошке функције новорођенчета и органе његових тела види се да извесни органи сасвим тачно, одмах по рођењу почињу да раде (пр. плућа, органи за храњење и сл). и централни нервни систем одмах почиње да регулише дисање, храњење и др. Први месеци, прва година детињега живота јесте продужетак његовога бујнога растења и развијања из фетуснога стања. Растење је формирање организма, а то је главна, основна, битна карактеристика не само ранога детињства, већ младости уопште. Снага растења је општа снага и она организује све телесне и душевне снаге и способности, каже др. В. Ракић.

Растење се манифестује: 1) у квантитативном повећавању ћелија, ткива, система тела, у повећавању запремине њихове то је растење у ужем смислу; и 2) у квалитативном мењању, у сазревању ћелија, ткива, органа тела — и то је развијање. Телесно васпитање, с обзиром на растење и развијање детета, има за задатак: ]) да помогне и по потреби убрза само растење и развијање његово; 2) да правовременим развијањем постави солидну основицу за целокупан развитак телесних, душевних и социјалних снага и способности детета; 3) да процес растења уздржи што више и дуже, другим речима да тело, његова ткива и функције учини што више и дуже младалачким и 4) да спречи закржљавање и дегенерацију како телесних тако и душевних снага и способности.

Растење у току живота човека је, као што је већ поменуто, неједнако, час је брже час спорије, час сасвим бурно час сасвим тихо, час расту једни а час други делови тела. Дете расте пери-