Učitelj

Рано детињство п телесно васашшање 125

одично, али не расте увек подједнако у висину и ширину. Дужина новорођенчета је 50—51 см. (девојчица је за 1—2 см. краћа од мушкарца), а тежина је отприлике 3-–4 кгр. Код новорођенчета и уопште код одојчета, глава је, релативно према телу, врло велика и њен обим је већи од обима прсију, а дужина њена износи једну четвртину, док код одраслих захвата 1/8 целе дужине тела. Труп је код новорођенчета велики, али су удови кратки, нарочито ноге — које заузимају 1/3, док код одраслих заузимају скоро 1/2 дужине целога тела. Мозак новорођенчета тежак је, отприлике, око 360 гр. а то значи, процентима изражено, мозак је тежак за 12 до 149, код новорођенчета, а код одраслих за 2 и 1/3%, од целокупне тежине тела. Мозак врло брзо расте и за првих 8 до 9 месеци удвостручи, а концем треће године скоро и утростручи своју тежину, Углавном, мозак расте брзо до 3 године, а даље расте веома полако и, сразмерно, врло мало порасте. Од интереса је да се зна да је мали мозак новорођенчета, сразмерно, лакшии неразвијенији од великог мозга. Карактеристично је, релативно узев, да је добит малога мозга од 13 до 19 месеци већа за 2'/, пута од добити великога мозга. Али, када се има на уму да мали мозак регулише кретање тела, онда је сасвим разумљива неразвијеност његова у новорођенчету, а још је разумљивије његово ра– пидно растење у првим двема годинама живота детета, када покрети у многоме почињу да се формирају (усправљање, седење, устајање, стајање) и када дете учи ход, ма какве врсте он био (пузање, тетурање, корачање, трчање).

Мишићи новорођенчета заузимају око једну четвртину од. целокупне његове тежине или отприлике 23%/%, док су код одраслих тешки око 43%, од њихове тежине, За прве 4 године унутрашњи органи брже се развијају од мишића; али, и мишићи се веома брзо развијају тако да од рођења до доба зрелости постају 37 пута тежи од тежине њихове при рођењу. Мишићи су у првој периоди живота обично танки и прилично слаби. Срце је код новорођенчета релативно тешко и за прве 2 године постаје 2 пута теже и за то време порасте више но за наредних 5 година. Крвни. судови у детињству уопште су велики и њихово развиће је непропорционално према развитку срца, и док срце после друге године по рођењу сразмерно мало расте, дотле крвни судови више од њега расту. При рођењу обим прса је за %/, од висине новорођенчета, управо, обим прса према висини тела стоји тада у односу (2 : 3). Обим прса расте врло брзо за прве 2 године живота.

Прва година живота детета је, углавном, година растења у дужину. Растење је нарочито брзо за првих шест месеци после рођења, када дете удвостручи своју тежину, а после тога је растење нешто спорије, али ипак је дете на крају прве године скоро три пута теже од тежине при рођењу. У првој години живота не може да се изводи нарочито интензивно телесно васпитање. Тада се с дететом могу да изводе покрети пасивне природе — не изводи их дете само, већ неко други креће делове његовога тела. Пример: мајки ухвати дете при лежању, за ноге па му их згрчи до стомака, а онда их опружи, и то понавља више пута; руке: