Učitelj

126 Радомир Д. Гаћић

детиње скрсти на прса његова, па их рашири, устрану или их подигне горе и спусти доле и сл. При свима овим покретима дете ужива у радости и задовољству, јер је за њ то једна новина. Кад се дете мало научи на ове покрете, онда само покушава да се противи њиховом извођењу, чиме не дозвољава да се врше сасвим пасивно. У овоме противљењу, опирању при покретању његовога тела дете веома много ужива; оно отпор ставља из задовољства, а не из некога пркоса или ината. Сви покрети који се изводе с дететом треба да се изводе у виду игре. У игри, радости и весељу, треба да се дете телесно вежба и развија. Тиме се подиже снага и убрзава развијање способности за кретање, једно и друго, развија се и осећање задовољства и треће, буди ин развија се, умногоме, и воља детета.

У другој, трећој и четвртој години растење детета је скоро равномерно у свима правцима. У то доба услед повећаног трошења енергије изазваног ходањем и, уопште, већим кретањем нестаје, губи се пуноћа и округлина детета. Ово је веома добар н јасан доказ колико на трошење енергије утиче телесно вежбање, па ма и незнатно било, као што је то на пр. ход. Разуме се ово је у исто време добар доказ и потврда значаја и вредности физичког васпитања за дете.

За време од 3—5 г. дете добије у тежини само 50%,, доку 6 г. прираштај у тежини спадне на 10%,, а тај такав темпо прираштаја задржи се, унеколико, до 1: г. У 5 г. тежина детета је два пута већа од тежине његове крајем прве године,

У 5 па до 7 г. растење је убрзано у висину, али примећује се нека заосталост у развијању обима груди, рамена и кукова. Развијање интерних органа, које је било брзо до 4 године, сада опада. Растење мишића још није сасвим брзо и зато су они код деце до 7 г. живота обично слаби, — танки, неразвијени и, разуме «се, мање су способни за рад. Упркос неразвијености мишића развија се мишићна активност и добија се у снази и здрављу. Сваки орган тела у доба око 6 г. треба да има у, тежине коју има у доба зрелости. Међутим, срце је тада, сразмерно, врло мало, просечно је велико око :'/, од величине његове у доба зрелости, а треба да гони крв кроз тело које је скоро "/; висине одраслог тела. Висина детета од 6 година износи 109 см., а тежина је око 20 до 205, кгр. (девојчице 19,7), а то су одприлике "/, висине и у, тежине одраслога тела. Тежина детета од 7 г.је 23 (девојчице 21,8) кгр., а висина је 115 (девојчице 113) см. У то доба мозак, изгледа, као да привидно не расте више у тежини и до краја 7 г. порасте толико да је по тежини нешто мало лакши од тежине мозга одраслог човека.

Смртност деце у првој години живота велика је, а касније — до 4.г. — опада, али ваља приметити да је ипак велика. У то доба нарочито је потребно телесно васпитање у виду слободног кретања. Вежбе брзине, брзога кретања имају већу драж од вежби на месту, у релативном мировању, а игре су незаменљиве.

Најбоље, најправилније и најуспешније ће се дете моћи васпитавати игром, Игра прожима цео живот детета до поласка у

Пе